Ezt a kis "hibridet" sokan kedvelik, a legtöbb pékség kínálatában és az iskolai büfékben is megtalálható. Na de miért vásárolnánk mindig, ha elkészíthetjük otthon is? Sőt, akár a gyerekeket is bevonhatjuk az elkészítésébe, biztosan élvezni fogják!
Mi sem tettünk másként, segítségül hívtuk a NoSalty legkisebb szakácsait, és a nekifogtunk a csigáknak. Ha nincs sok időnk, és esetleg egy gyors változatot szeretnénk készíteni belőle, akkor nyugodtan válasszunk előre elkészített pizza- vagy levelestésztát. Persze azért úgy az igazi, ha a tészta is házi, de nem dől össze a világ akkor sem, ha boltit használunk.
Mivel azonban tapasztalataim szerint a kicsik imádnak liszttel dolgozni, azt javasolnám, hogy egy egyszerű tésztát azért nyugodtan dobjunk össze együtt. Itt egy remek recept hozzá. Aztán szépen jöhetnek a feladatok egymás után. A pizza természetesen, mint azt a készítés közben megtudtam, sonkás-sajtos, így most is ezzel a változattal dolgoztunk. A pöttömök összetépkedték a sonkát, együtt lereszeltük a sajtot - közben elkészült a szószunk is- , ezután pedig a legjobb rész következett: az összeállítás. Kihajtottuk a tésztát, és kezdődhetett a muri.
Már az expressz minipizzánál megtanultuk, hogy a paradicsomszósz szétkenésénél kevés jobb dolog van, így természetesen most is ez volt a legnépszerűbb feladat. Csak arra kell odafigyelnünk, nehogy minden szószban ússzon. Aztán jöhet rá a sonka réteg szépen elosztva, arra pedig a reszelt sajt. A nagy kedvenc persze a feltekerés volt. A végeredményül kapott töltött hurkát aztán csigákra daraboltunk, majd sütőpapírral borított tepsire raktuk az "állatokat."
A gyerekek jóindulatú alapanyag adagolására tényleg érdemes odafigyelni, nehogy egy merő olvadt sajt legyen a végeredmény. A feltéteket nyugodtan variálhatjuk - épp úgy, ahogy a szószt is.
A csigák 20 perc alatt megsültek - a sajt egy kicsit oda is pirult a nagy igyekezetben -, az elpusztításukra azonban elég volt ennek az időnek a fele is. Kis segítségeink pedig egyöntetűen kijelentették, hogy ilyet bármikor szívesen készítenének még.