Sokan hiszik, hogy a kókuszkrém vagy kókusztej annyira markánsan édes, kókuszos ízzel rendelkezik, hogy nagyon szűk mezsgyén mozog a felhasználása, hacsak nem édességekről beszélünk. Pedig gondoljunk csak a thai vagy indiai ételekre! Istenien illik hozzájuk. Na de ne álljunk meg itt, higgyétek el, aki egy jó ideje tejmentesen él, már szinte mindenben kipróbálta a kókuszkrémet, és sok-sok, akár magyaros ételben is meglepően jól működik.
Tipp: a receptekben a kókuszkrém és a hígabb kókusztej (kókuszital) felcserélhetők, de a kókuszkrém jóval sűrűbb, finomabb, ízesebb állagot produkál. Bár tény, hogy zsírosabb is!
Kattints a galériára, hogy megtudd, mely főételekben működik irtó jól a kókuszkrém!
5 tejmentes főétel, aminek meglepően jól áll a kókuszkrém
Zöldborsófőzelék
Meglepő lehet a hagyományokhoz ragaszkodóknak, sőt, a legtöbb magyarnak, pedig higgyétek el, itt, a Nosaltyban ez a kókuszkrémes-gyömbéres zöldborsófőzelék az egyik legnagyobb kedvenc lett! Isteni, édeskés, krémes, nem igényel plusz cukrot... a temérdek petrezselyem le ne maradjon!
Zöldségcurryk / Zöldségpörköltek
Nem újdonság a nemzetközi konyhákban, de nálunk még mindig nem bevett szokás, hogy tejföl, tej, tejszín helyett vegán pótlókat, jelen esetben kókuszkrémet alkalmazzunk krémesítésre: pedig egy cukkini-, spenót- padlizsán- vagy sütőtökcurry, de akár a gombapörkölt eme verziója is szuperjó vele!
Burgonyafőzelék
Hivatalosan magyaros, nem hivatalosan pedig kedvünk szerint tágítható a receptúra: mi például nagyon ajánljuk, hogy a hagyma-pirospaprika duóját elhagyva a főtt krumplit reszelt citromhéjjal, némi friss citromlével, sűrű kókuszkrémmel dúsítva, esetleg kis kurkumával/curryporral turbózva készítsd a napsárga, citromos burgonyafőzeléked! Friss petrezselyem vagy koriander is mehet a tetejére!
Vöröslencsés egytálak
A vöröslencsének valami megmagyarázhatatlan módon szuperül áll a kókusz jellegzetes íze, így, ha legközelebb lencsefőzelékre vágysz, kapd elő a sima barna helyett a jóval gyorsabban puhuló vöröslencsét, és a végén kókuszkrémmel húzd fel! Isteni lesz. Az indiai vöröslencsés dahlok is hasonlóan készülnek.
Spenótos-csirkés tészta
A szószos tésztákat, amennyiben nem paradicsomszószt használunk, általában tejszínnel húzzuk fel, pedig elképesztő csavart adhat nekik a kókuszkrém állaga és íze. A spenóttal tényleg extrán jól működik! A csirke hozzáadása pedig természetesen opcionális...
Próbáld ki ezt a receptet kókuszkrémmel!
További kókuszkrémes főételek:
Könnyű currys csirkemell
Ha egy könnyen elkészíthető, mégis ízekben gazdag ételre vágysz, akkor süsd meg ezt a csirkét, mely laktóz- és gluténmentes, no meg irtó szaftos.
Karfiolos bulgursaláta
Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!
Paradicsomos tészta vodkával bolondítva
Igazából egy egyszerű paradicsomos tésztáról van szó, amit a vodka tesz különlegessé. Mi a tejszínt leváltottuk kókusztejszínre a plusz ízekért és, hogy a tejérzékenyek is ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp itt: