Nincs rosszabb, mint mikor egy gondosan összerakott rakottas megsül, belekóstolsz, és ehetetlenül száraz. Ilyenkor csak az utólag rákanalazott tejföl segíthet - annyi, amennyit nem szégyellsz. Lássuk, mik azok a szószok, melyeket mi ajánlunk a rétegek közé, és picit izgibbek, mint a sima tejföl! Mutatunk paradicsomos, vegán, friss zöldfűszeres, de sajtos rakottast is!
Trikolor lasagne
A lasagnénál nincs is jobb kaja, szerintünk bárhol, bármikor jöhet. Most egy kis csavarral készült, hiszen 3 különböző színű rétegből raktuk össze kedvencünket: az első a spenótos ...
Egyszerű rakott karfiol
Kis hűtés, ha kibírjátok, nem árt neki, akkor fantasztikusan lehet szeletelni, tálalni. Plusz tejfölt ér adni mellé, és a petrezselyemszórás is megdobja a látványt. Ez a legjobb melegen ...
Extra krémes cukkini- és tökrakottas
Fedezd fel a cukkini és a zsenge nyári tök színes és ízletes oldalát egy sajtos, kiadós rakottsütéssel . Ez a recept egy tökéletes késő nyári vagy kora őszi étel: a tök még mindig ...
Kattintsatok a galériára, nyílnak a tippek!
5 szósz tejföl helyett, ami mehet a nyári rakottasok rétegei közé
Besamel
A gasztronómia öt alapszószának egyike a besamel, és millióan használják rakottasok rétegei között. Tejből, lisztből és vajból készül, állagra krémes, selymes, csomómentes, íze nem túl intenzív. Ha mindent jól csinálunk, a liszt ízét egyáltalán nem szabad éreznünk. Az arany középút úgy érhető el, ha egyenlő mennyiségben használjuk a vajat és a lisztet.
Kaporszósz
A kapor a nyár zöldfűszere, és a tökfőzelék mellett a cukkinihez, patisszonhoz, zöldbabhoz, akár a kelkáposztához is passzolhat, ha krémes kaporszószt készítünk belőle a rakottasokhoz: tejszín, tej, tejföl, joghurt (válassz) + kevés liszt/ keményítő, vagy ezek vegán változatai (zab-, kesu- vagy rizs-helyettesítők), esetleg kis ecet vagy citrom, és kész is!
Tipp: ha nem szereted a kaprot, helyettesítsd friss petrezselyemmel, akár tárkonnyal, lestyánnal!
Paradicsomszósz
Alap, hogy a rakottasokhoz illik a fűszeres paradicsomszósz, pláne, ha darált húsos a receptünk! Elég a bolognait, lasagnét, muszakát alapul venni, és máris sejthetjük, hogy nem lesz rossz a végeredmény. Menjen a hagymás-fokhagymás alapon indított passzírozott/darabos paradicsom mellé olívaolaj, bors, só, szárított zöldfűszerek (oregáno, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom), icipici cukor, esetleg chili és icipici cukor, majd rottyantsd össze, és mehet a rétegek közé!
Sajtszósz
Cheddar, gouda, ementáli, füstölt sajt, parmezán, de kéksajt is mehet a tejes vagy tejszínes, keményítős/lisztes besameles alapba. Reszeljünk a sajtból bátran! Menjen a sajtszószunkba sok frissen őrölt bors is, de fokhagyma, chilipehely vagy fűszerpaprika is illik hozzá.
Vegánok, tejallergiások minden összetevőt lecserélhetnek tejmentes, alternatív tejtermék-helyettesítőkre!
Ricotta
A ricotta és a túró eléggé hasonlatos alapanyagok, de a ricotta krémessége, folyósabb állaga lehetővé teszi, hogy szaftossá tegye a rakottasokat is. Próbáltad már? Ebbe a tészta nélküli lasagnéba is ricotta került!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek erre: