Gondolkoztatok már azon, van-e olyan étel, ami mellé nem tudtok elképzelni minimum egy kanál tejfölt? Mert az egy dolog, hogy a rakott krumpli, a sajtos tészta és a babgulyás mellé kötelező, de hogy még a lecsó, a paprikás krumpli vagy egy tál zacskós leves is finomabb tejfölösen, na az mindennek a teteje. De igaz. Lássuk, mivel helyettesíthetjük, ha éppen nincs a közvetlen környezetünkben, sem elérhető közelségben tejföl. Mert akadnak segítők!
Kattints a galériára, ha vetnél egy pillantást a tejfölt helyettesíteni képes alapanyagokra!
6 alapanyag, amivel helyettesítheted a tejfölt
Joghurt
A legjobb tejfölhelyettesítő, mert sütemény is készülhet vele, de mártogatós, szósz vagy főzelék is. Állagában sem más, tehát az arányokat is tarthatod. A görög joghurt természetesen szintén működik, sőt, még krémesebb, sűrűbb, ezáltal még jobb választás. Babgulyás tetejére is pöttyintheted!
Majonéz
A majonéz, bármilyen meglepő, csodásan működik például süteményekben tejföl helyett, mivel csak olaj és tojás alkotja. Ne csak a virsli mellé képzeljük el! 1:1 arányban tehetjük receptekbe, selymes, sűrű, és krémes textúrájának hála gazdag ízű ételeket, szószokat, mártásokat, sütiket kaphatunk vele. Előbbiekhez nyomjunk kevés citromlevet is!
Író
Az író is működhet, de figyeljünk rá, hogy soványabb, mint a tejföl, azaz hígabb, szóval ha a recept mondjuk 1 bögre tejfölt ajánlj, 3/4 bögre írót tegyünk helyette. Sütikben szuper!
Krémsajt
Ha hőkezelés nélkül használod tejföl helyett, mondjuk mártogatósba, akkor kicsit lazíthatod tejjel, íróval, de pici vízzel is, mert elég sűrű az állaga, de ha például tészták mártásához raknád, mehet 1:1 arányban is tejföl helyett, mert hő hatására könnyen olvad!
Krémsajtos édességek itt!
Kefir
A kefir közkedvelt fermentált tejtermék nálunk, nem nagyon kell bemutatni, és a joghurthoz hasonlóan bevetheted tejföl helyett, az emésztésednek is könnyebb. Savanykás, erre figyelj!
Legjobban húsos ételek mellett funkcionál, mondjuk mexikói mellé, de főzelékeknél, sütiknél is működik.
Kókuszkrém/tej
Egyik kedvenc tejtermék-helyettesítőnk, mely, ha nem a híg kókusztejet, hanem a -krémet választjuk, sűrűsége miatt is hozza, amire szükségünk van. Vegánoknak remek választás, viszont főleg édességekben és a thai ízvilág (főételek, mártások, levesek) mellett működik, de egy krumpli- vagy borsófőzeléket sem ront el, sőt. Kókuszos ízre azért számítsunk!