Jobb vigyázni ezzel a fajta tejjel a szakértők szerint

Ha nem megfelelő tejet választunk, akkor könnyedén elkaphatunk egy olyan betegséget, mely miatt influenzaszerű tüneteket, egyebek mellett hullámzó lázat, fokozott izzadást, fáradtságot és rossz közérzetet is tapasztalhatunk.

Manapság egyre nagyobb divatja van a pasztőrözetlen tej vagy tejtermékek fogyasztásának, pedig könnyedén problémát okozhatnak, ugyanis brucellózissal is megfertőződhetünk. Ez egy olyan betegség, mely többnyire az állatokat érinti, azonban több típusa is képes átterjedni az emberekre.

Jobb vigyázni ezzel a fajta tejjel a szakértők szerint

A brucellózis jellemzően influenzaszerű tünetekben – például hullámzó lázban, izzadásban, fáradtságban és rossz közérzetben – nyilvánul meg. Szövődményei közé sorolják ugyanakkor az ízületi gyulladást, a szívizomgyulladást és a tüdőbetegséget is.

A problémára a Rizikometer egyik Facebook-posztja hívta fel a figyelmet, mely az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó oldal. Az affidiajournal.com cikkére hivatkozva számoltak be róla, hogy mikor az USA Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja nemrégiben megpróbálta felmérni a betegség elterjedtségét, megdöbbentő eredményre jutott: becsléseik szerint évente 1,6-2,1 millió új brucellózisfertőzés fordul elő, ami háromszor-négyszer annyi, mint amennyit korábban gondoltak.

A Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy friss nyers tejet csak megbízható helyen vásároljunk, és kerüljük az alkalmi árusokat.

Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy szerencsére Európa a kevésbé veszélyeztetett területek közé tartozik, és Magyarországon is csak néhány eset fordul elő évente.

Forrásaink voltak.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...