A különböző trendeknek és diétáknak köszönhetően ma már senki sem lepődik meg, ha tej helyett rizs- vagy mandulatejjel kérjük a kávénkat egy étteremben. Amellett, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a "mentes" étrendek, a növényi tejitaloknak kimondottan helye lehet egyes betegségek étrendi terápiájában, például tejfehérje-allergiában.
Miért igyunk növényi tejeket?
A növényi tejitalok tagadhatatlan előnye, hogy zsírtartalmuk alacsonyabb a normál tehéntejénél és koleszterinmentesek. Emellett némi rostot is tartalmaznak, bár ahhoz keveset, hogy jelentősen hozzájáruljanak napi rostbevitelünkhöz. Egy másik érv a növényi tejek mellett, hogy a növényi élelmiszerek előnyben részesítésével – az állati eredetű élelmiszerekkel szemben – sokat tehetünk bolygónk fenntarthatóságáért. Ettől persze csak a természetet és a környezetünket védjük, fogyni nem fogunk.
Olvasd el, mi van benne!
Ha növényi tejet veszünk – és itt most nem az otthon előállított növényi tejekről beszélünk - akkor alapszabály, hogy nézzük meg az összetevők listáját. Némelyik növényi tejital több kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej.
Első lépésként zárjuk ki azokat a termékeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Meglepő módon a növényi tejital-kínálat jelentős része fennakad a rostán. Elvétve azért találni az ízesített növényi tejitalok (csokoládés, mogyorós, vaníliás, banános) között olyan termékeket, amelyek hozzáadottcukor-mentesek. Arra ügyeljünk, hogy az összetevők listáján nem feltétlenül a cukor elnevezéssel fogunk találkozni, hanem szerepelhet: fruktóz, glükóz-fruktóz, maltodextrin stb. néven is.
Legyünk elővigyázatosak: a gabonatejek (pl. rizstej, zabtej) szénhidrátban gazdagok, míg a magtejek (pl.: mandulatej) szénhidrátban szegények. Összehasonlításképpen kigyűjtöttem a tehéntej, és néhány népszerűbb növényi tejpótló-ital fontosabb energia- és tápérték adatait, lássuk, milyen különbségek jellemzik őket!
Az egyes termékek energia- és tápanyagtartalma
Termék/100 g | energia (kcal) | fehérje (g) | zsír (g) | szénhidrát (g) |
Tehéntej (2,8%) | 62 | 3,4 | 2,8 | 5,3 |
Rizsital (natúr) | 47-50 | 0,5 alatt | 1-1,1 | 9,5-9,9 |
Zabital (natúr) | 39-44 | 0,3-0,6 | 1,3-1,4 | 6-6,8 |
Szójaital (natúr) | 39-43 | 1,9-2,1 | 1,2 | 2,5-6,1 |
Kókuszital (natúr) | 20-51 | 0,1-1,7 | 0,5-0,9 | 1,3-2,7 |
Mandulaital (natúr) | 13-36 | 0,4-1,1 | 1,1-1,3 | 0,1-0,5 |
1. Tehéntej
Mielőtt górcső alá vennénk a növényi tejalternatívákat, nézzük meg, mit találunk a Tápanyagtáblázat szerint a tehéntejben. Egy bögrényi (2,5 dl) tehéntej 155 kcal, amivel egy átlagos női, napi 1500 kalóriás fogyókúrás étrend 10%-át máris "elhasználtuk", anélkül, hogy ettünk volna valamit. Ezen kívül deciliterenként mintegy 5 g könnyen felszívódó szénhidráttal számolhatunk, ha tejet iszunk. Ráadásul a tehéntej zsírtartalmának nagyobb részét a telített zsírok adják, amelyek fogyasztása a legtöbb krónikus betegség – mint például szív- és érrendszeri betegségek - étrendjében korlátozásra szorul.
2. Rizsital
A natúr rizsital a növényi tejek közül a legmagasabb szénhidráttartalommal bír. Sokkolóan hangzik, de decinként 10 g szénhidráttal kalkulálhatunk, ha rizstejet fogyasztunk. Ennél fogva kalóriában sem marad el jelentősen a tehéntejtől.
3. Zabital
A natúr zabital energiatartalma alacsonyabb, szénhidráttartalma nem sokkal haladja meg a tehéntejét. További előnye még semleges íze, sokoldalú felhasználhatósága – főzéshez, natúr gabonapelyhekhez, energiaszegény desszertek készítéséhez egyaránt kiváló.
4. Szójaital
A szójaital fehérjetartalma kiemelkedően magas a növényi tejitalok között, ennél fogva telítő hatása is nagyobb. A natúr szójaital energia- és szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, tehát akár jól is járhatunk vele. Hátránya, hogy némelyek allergiások vagy érzékenyek a szójára, illetve ízével sokaknak nehéz megbarátkozni.
5. Kókuszital
A natúr kókuszital energiatartalma – terméktől függően - kedvező, zsírtartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, de ezt szinte teljes egészében a telített zsírok adják. Karakteres íze miatt korlátozott a felhasználhatósága. A kókuszitalt ne tévesszük össze a keleti ízvilágú receptekben sokszor szereplő, általában konzerv formában vásárolható kókusztejjel, mely kalóriában jóval gazdagabb.
6. Mandulaital
Alacsony kalória- és szénhidráttartalmával a "verseny" egyértelmű győztese a natúr mandulaital. Semleges íze miatt igen sokoldalúan felhasználható és fogyasztható, tehetjük pl. kávéba, pudingokba, habarással készült ételekbe.
Hogy válasszunk növényi tejalternatívát?
- Mellőzzük az ízesített, cukor vagy más energiát adó édesítőszer hozzáadásával készült tejalternatívákat!
- Részesítsük előnyben az alacsony energia-, szénhidrát- és zsírtartalmú tejitalokat!
- Spóroljunk a kalóriákkal! Szomjoltás céljából maradjunk továbbra is az energiamentes, szénhidrátmentes italoknál, mint: víz, ásványvíz, szóda, (gyümölcs)tea.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Lencse, bab, zabpehely - vajon mennyire értékesek számunkra a növényi...
Fehérjékre mindannyiunknak szükségünk van. De vajon mennyire értékesek számunkra a növényi fehérjeforrások: a hüvelyesek, a gabonák, a diófélék, olajos magvak?
Szálka Brigitta dietetikusFogyni szeretnél? Egyél tojást reggelire!
Nemrég még óva intettek minket a rendszeres tojásfogyasztástól, mára szerencsére a riasztó érvek elévültek, úgyhogy bátran szerepeltessük étrendünkben.
Szálka Brigitta dietetikusNem megy a fogyás? Alszol vajon eleget?
Az étrend, a rendszeres mozgás mellett az egészséges életmód egyik fontos pillére a pihenés, az alvás is. A kialvatlanság akár fogyókúránk akadálya is lehet!
Szálka Brigitta dietetikusEgészséges étkezés? 8+1 tipp, hogy használd a fagyasztód!
Az egészséges étrend és a fogyókúra szempontjából az egyik legjobb megoldás, ha magunk főzünk. Persze erre nem mindig van idő - ilyenkor nagy segítség a fagyasztó!
Szálka Brigitta dietetikus