Meglepő, melyik növényi ital károsabb a tehéntejnél

Gondolkoztál már azon, hogy amikor növényi italt választasz tej helyett, azzal mennyire terheled a környezetet? Sajnos a vegán tejpótló italok sem ártatlanok!

Vajon mennyire terheli az ökoszisztémát a rengeteg különféle tejhelyettesítő növényi ital?

Környezeti szempontból a vegán tejek, növényi tejtermék-imitációk minden mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, de ezek termesztése is jár terhelésekkel

– írja a Telex, ennek ellenére azonban jobb szem előtt tartani néhány tudnivalót róluk.

A mandula a legnagyobb mumus

A kókuszital szállítása rendkívül magas kibocsájtással jár, a rizs- és mandulaitalnak a vízlábnyoma magas, sőt, a mandula esetében ez az érték ugyanakkora vagy akár többszöröse is a tehéntej vízigényének, szóval utóbbit mellőzzük, ha szeretettel gondolunk a környezetünkre.

A szójaital lenne a legkedvezőbb ökológiailag?

Nem a vegánok veszik legtöbbet

A növényi italok megítélésére általánosan jellemző, hogy a vevők kevésbé tartják élvezetesnek ízre, mint az állati eredetű tejet, ezzel szemben viszont drágállják őket. Érdekes az is, hogy a vásárlók leginkább egészségügyi illetve állatjóléti okok miatt választják, nem vegánságukból kifolyólag – ez derült ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felmérésből.

Hogy melyiket érdemes venni?

Szójaital

Meglepő lehet, de a szakértők szerint ez a legjobb választás ökológiai szempontból: magasabba a tápértéke a többi növényi italhoz képest, és a karbonlábnyoma is tűrhető.

Zabital

Olcsó, nálunk is megterem, de ha ilyet vásárolunk, figyeljünk rá, hogy hazai termesztésből származzon a hozzá felhasznált zab, mert sok kedvelt márka külföldről érkezik. A zab alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.


Aktuális cikkeink:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek