Vajon mennyire terheli az ökoszisztémát a rengeteg különféle tejhelyettesítő növényi ital?
Környezeti szempontból a vegán tejek, növényi tejtermék-imitációk minden mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej, de ezek termesztése is jár terhelésekkel
– írja a Telex, ennek ellenére azonban jobb szem előtt tartani néhány tudnivalót róluk.
A mandula a legnagyobb mumus
A kókuszital szállítása rendkívül magas kibocsájtással jár, a rizs- és mandulaitalnak a vízlábnyoma magas, sőt, a mandula esetében ez az érték ugyanakkora vagy akár többszöröse is a tehéntej vízigényének, szóval utóbbit mellőzzük, ha szeretettel gondolunk a környezetünkre.
Nem a vegánok veszik legtöbbet
A növényi italok megítélésére általánosan jellemző, hogy a vevők kevésbé tartják élvezetesnek ízre, mint az állati eredetű tejet, ezzel szemben viszont drágállják őket. Érdekes az is, hogy a vásárlók leginkább egészségügyi illetve állatjóléti okok miatt választják, nem vegánságukból kifolyólag – ez derült ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felmérésből.
Hogy melyiket érdemes venni?
Szójaital
Meglepő lehet, de a szakértők szerint ez a legjobb választás ökológiai szempontból: magasabba a tápértéke a többi növényi italhoz képest, és a karbonlábnyoma is tűrhető.
Zabital
Olcsó, nálunk is megterem, de ha ilyet vásárolunk, figyeljünk rá, hogy hazai termesztésből származzon a hozzá felhasznált zab, mert sok kedvelt márka külföldről érkezik. A zab alacsony víz- és termőföldigényű, alacsony üvegházgáz-kibocsátású, műtrágyaigénye is alacsony, a teljes ökológiai lábnyom átfogó vizsgálata alapján alig marad el a szójaitaltól.
Aktuális cikkeink: