Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?

Most már tényleg érkezik a hideg idő, ez pedig azt is jelenti, hogy újra előtérbe kerül a tea. A forró ital végigkísér minket az őszi-téli hónapokon, mindegy, milyen formában fogyasztjuk. Ha valaha láttunk már brit filmet, vagy olvastunk klasszikus angol könyvet, tudhatjuk, hogy a szigetország lakói szinte minden nap, általában öt órakor fogyasztanak belőle. De nem akárhogy teszik ezt, hanem a legtöbbször tejjel. A híres brit tejes tea sokaknál kiveri a biztosítékot, egyeseknek érthetetlen az ital ilyen módon való fogyasztása. Pedig egy tökéletesen érthető magyarázat rejlik a dolog mögött, lássuk, mi az:

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

A bögre miatt történt

A szokás gyökerei valahol a 18. században kezdődnek, amikor a teafogyasztás már elterjedt volt Nagy-Britanniában. Az italt ekkor általában nagyobb kannákban főzték, és ezekből töltötték ki a porceláncsészékbe.

A porcelán kényes szerkezete azonban nem mindig bírta a forró tea hőjét, és gyakran megrepedt, szétpattant.

Ennek megelőzésére kezdték el tejjel inni a teát a britek: a csészébe először egy kevés hideg tej kerül, majd erre öntötték a teát. A tej lehűtötte az edényt, és egy kicsit magát az italt is, persze nem annyira, hogy teljesen elhűljön tőle.

Ötórai tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, szerintem azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a ...

Előbb a tej vagy a tea?

Napjainkban, amikor már elég ritkaságnak számít a finom porceláncsészék használata, a szokás továbbra is él. Érdekes azonban, hogy a tej és a tea hozzáadásának sorrendje nem változott. Még mindig a tej kerül először a bögrékbe, majd a tea, annak ellenére, hogy az edények szétrepedésétől már aligha kell tartanunk.

Nos, ennek az az érdekes magyarázata van, hogy amennyiben a teát töltjük elsőként, és abba pedig a tejet, a tea jobban kihűl, mint amikor a forró teát öntjük a hideg tejhez. Elvileg az íz is máshogy alakul a sorrendtől függően: a tea kevésbé lesz keserű, ha másodikként kerül a bögrébe.

Egy kis teaetikett

És még néhány apróság: nemcsak a kitöltés sorrendje van többé-kevésbé kőbe vésve, hanem sok más aspektus is.

Nagyon ritka például, hogy egyszerre kerül cukor és tej is a teába: a kettő közül csak egyet illik választani.

A keverésnél pedig kerüljük a zajos körbe-körbe kavargatást. Ehelyett képzeljünk egy órát a csésze helyére, és a 12-es és 6-os számok között, előre-hátra mozgassuk a kanalat, úgy, hogy lehetőleg ne érjen a csésze aljához, és a mozdulat minél halkabb legyen.

Vajas teasütemény mandulával

Isteni finom és omlós vajas keksz, ráadásul pofonegyszerű, és fél óra alatt készen is van. Fogyaszthatjuk brit módra tea mellé, de kávéba vagy kakaóba mártogatva éppen annyira ...

Scone, a britek édes pogácsája

A scone az egyik legismertebb kísérője az ötórai teának a brit szigeteken, gyakorlatilag egy édes pogácsaféle, ami a benne lévő sütőpornak köszönhetően szép magasra nő a sütőben. ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Érdekességek a gasztronómia világából:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...