Masala Chait főztünk, mely krémes, fűszeres ízével és hangulatával a tejeskávéd kihívója lesz

A masala chai népszerűségi diadalmenete cseppet sem meglepő: a fűszeres, forró tea egyfelől megadja a napindításhoz szükséges koffeinlöketet, másfelől léleksimogatóan fűszeres, karamellás ízű, ami kortyolgatás közben egész egyszerűen feltölti az energiaraktárainkat.

Utazni számtalan okból kifolyólag imádunk, és aki egyszer rákap az ízére, folyamatosan új és új helyek felkeresésén agyal. Emellett remek módja a helyi gasztronómia elsőkézből való megismerésének és a legújabb gasztrotrendek felfedezésének.

A legutóbbi meglepő gasztrotrenddel való szembesülésem Londonban történt, ahol egyre-másra masala chai-ba botlottam. Ezt a fűszeres, indiai teát persze korábban is ismertem, itt a Nosaltyn is van fent receptem régebbről, de így is meglepetésként ért, hogy milyen hirtelen és mekkora népszerűségre tett szert.

Két csodás masala chai London utcáin

A tea győzelmi útja Európába

Az talán senkinek nem újdonság, hogy a tea Kelet-Ázsiából származik, azonban amíg Kína területén már a kora középkorban is fogyasztották szomjoltás céljából, addig az indiai szubkontinensen inkább csak gyógyászati célokra alkalmazták. Európába portugál közvetítéssel érkezett az 1500-as években, a következő évszázadokban pedig az egész kontinensen elterjedt a teázás szokása.

Angliában a 18. században egyre nagyobb lett a kereslet a teafű iránt (ezzel kéz a kézben járva megnőtt a csempészet is), ami hosszabb távon arra sarkallta a döntéshozókat és a kereskedőket, hogy teaültetvényeket hozzanak létre a kormányzásuk alatt álló Indiában. Ezzel megnyílt az út a jó minőségű és megfizethető árú teafű előtt, amit más nagyhatalmak közvetítése nélkül importálhattak a szigetországba. Ennek köszönhetően az 1900-as évekre mindennapos komfortcikké vált a tea, ami ekkor már túlnyomórészt India és Ceylon (Sri Lanka) ültetvényein termett.

A masala chai titka a minőségi teafűben, a fűszerekben és a tejben rejlik

Vissza a gyökerekhez, azaz a teafogyasztás Indiában

Míg Angliában már évszázadok óta kortyolgatták a tejjel lágyított ötórai teát, a növényt termesztő India szinte egyáltalán nem fogyasztotta azt. Ebben változást gyakorlatilag egy ügyes marketingtrükk hozott: az 1900-as évek elején a brit teaérdekeket képviselő Indiai Teaszövetség (Indian Tea Association) elkezdte promotálni a teafogyasztást a nagy textilgyáraknak és bányászcégeknek. Az ötlet az volt, hogy a teaszünetek bevezetése növeli a munkamorált a gyárakban, miközben a tea beszerzése a szövetség pénztárcáját gyarapítja.

A teát azonban „indiai módon" készítették a dolgozóknak, tej, cukor és fűszerek hozzáadásával, ezzel pedig megszületett a fűszeres indiai tea, a masala chai.

Fűszerezzük a saját ízlésünk szerint: a fahéj, szegfűszeg és kardamom biztos jól áll neki

Mára a fűszeres tea India teljes területén mindennapos ital, sőt, a szomszédos Pakisztánban, illetve az Arab-félszigeten is elterjedt a fogyasztása (utóbbi területen Karak Chai-nak nevezik). Az indiai nagyvárosok szerves részét képezik a chaiwallák, a kis bódéjukban teát, dohányt és harapnivalót kínáló árusok.

Na de hogyan is készül a híres masala chai?

A fűszeres teához nincs szükség sok mindenre, csak teafűre, fűszerekre, tejre és vízre, illetve opcionálisan nádcukorra. Az elkészítés a hagyományos teától annyiban tér el, hogy a fűszerekkel elkevert teafüvet nem vízzel forrázzuk, hanem tej és víz 1:1 arányú keverékében forraljuk fel. A forralás után pár percig még hagyjuk alacsony lángon kioldódni az ízeket, majd leszűrve tálaljuk.

Az ízélményt ezen túl is tudjuk fokozni pár aprósággal:

  • Ha igazán intenzív ízű teát készítenénk, még szárazon daráljuk finomra a teafüvet és a fűszereket, így jobban át tudják adni az ízüket a folyadéknak.
  • Ehhez a legjobb, ha kávé/mákdarálót használunk, de ennek hiányában úgy is fokozhatjuk az ízeket, ha a folyadékkal már elkevert fűszeres teafüvet turmixoljuk át botmixerrel, majd így forraljuk fel.
  • Még ha alapból nem is fogyasztunk cukrot a teához-kávéhoz, a masala chai-ba érdemes belekeverni egy kanálka nádcukrot, mert felerősíti az ízeket, és ad egy karamellás felhangot az italnak.
  • Akik nem fogyasztanak tehéntejet, nyugodtan elkészíthetik az italt növényi tejjel - zabtejjel különösen jól működik a recept.
Kevéske cukorral még ízesebb lesz a masala chai

Forrásunk volt: 1, 2

Masala Chai – próbáljátok ki ti is ezt a fűszeres teakülönlegességet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség és recept teával:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...