Utazni számtalan okból kifolyólag imádunk, és aki egyszer rákap az ízére, folyamatosan új és új helyek felkeresésén agyal. Emellett remek módja a helyi gasztronómia elsőkézből való megismerésének és a legújabb gasztrotrendek felfedezésének.
A legutóbbi meglepő gasztrotrenddel való szembesülésem Londonban történt, ahol egyre-másra masala chai-ba botlottam. Ezt a fűszeres, indiai teát persze korábban is ismertem, itt a Nosaltyn is van fent receptem régebbről, de így is meglepetésként ért, hogy milyen hirtelen és mekkora népszerűségre tett szert.
A tea győzelmi útja Európába
Az talán senkinek nem újdonság, hogy a tea Kelet-Ázsiából származik, azonban amíg Kína területén már a kora középkorban is fogyasztották szomjoltás céljából, addig az indiai szubkontinensen inkább csak gyógyászati célokra alkalmazták. Európába portugál közvetítéssel érkezett az 1500-as években, a következő évszázadokban pedig az egész kontinensen elterjedt a teázás szokása.
Angliában a 18. században egyre nagyobb lett a kereslet a teafű iránt (ezzel kéz a kézben járva megnőtt a csempészet is), ami hosszabb távon arra sarkallta a döntéshozókat és a kereskedőket, hogy teaültetvényeket hozzanak létre a kormányzásuk alatt álló Indiában. Ezzel megnyílt az út a jó minőségű és megfizethető árú teafű előtt, amit más nagyhatalmak közvetítése nélkül importálhattak a szigetországba. Ennek köszönhetően az 1900-as évekre mindennapos komfortcikké vált a tea, ami ekkor már túlnyomórészt India és Ceylon (Sri Lanka) ültetvényein termett.
Vissza a gyökerekhez, azaz a teafogyasztás Indiában
Míg Angliában már évszázadok óta kortyolgatták a tejjel lágyított ötórai teát, a növényt termesztő India szinte egyáltalán nem fogyasztotta azt. Ebben változást gyakorlatilag egy ügyes marketingtrükk hozott: az 1900-as évek elején a brit teaérdekeket képviselő Indiai Teaszövetség (Indian Tea Association) elkezdte promotálni a teafogyasztást a nagy textilgyáraknak és bányászcégeknek. Az ötlet az volt, hogy a teaszünetek bevezetése növeli a munkamorált a gyárakban, miközben a tea beszerzése a szövetség pénztárcáját gyarapítja.
A teát azonban „indiai módon" készítették a dolgozóknak, tej, cukor és fűszerek hozzáadásával, ezzel pedig megszületett a fűszeres indiai tea, a masala chai.
Mára a fűszeres tea India teljes területén mindennapos ital, sőt, a szomszédos Pakisztánban, illetve az Arab-félszigeten is elterjedt a fogyasztása (utóbbi területen Karak Chai-nak nevezik). Az indiai nagyvárosok szerves részét képezik a chaiwallák, a kis bódéjukban teát, dohányt és harapnivalót kínáló árusok.
Na de hogyan is készül a híres masala chai?
A fűszeres teához nincs szükség sok mindenre, csak teafűre, fűszerekre, tejre és vízre, illetve opcionálisan nádcukorra. Az elkészítés a hagyományos teától annyiban tér el, hogy a fűszerekkel elkevert teafüvet nem vízzel forrázzuk, hanem tej és víz 1:1 arányú keverékében forraljuk fel. A forralás után pár percig még hagyjuk alacsony lángon kioldódni az ízeket, majd leszűrve tálaljuk.
Az ízélményt ezen túl is tudjuk fokozni pár aprósággal:
- Ha igazán intenzív ízű teát készítenénk, még szárazon daráljuk finomra a teafüvet és a fűszereket, így jobban át tudják adni az ízüket a folyadéknak.
- Ehhez a legjobb, ha kávé/mákdarálót használunk, de ennek hiányában úgy is fokozhatjuk az ízeket, ha a folyadékkal már elkevert fűszeres teafüvet turmixoljuk át botmixerrel, majd így forraljuk fel.
- Még ha alapból nem is fogyasztunk cukrot a teához-kávéhoz, a masala chai-ba érdemes belekeverni egy kanálka nádcukrot, mert felerősíti az ízeket, és ad egy karamellás felhangot az italnak.
- Akik nem fogyasztanak tehéntejet, nyugodtan elkészíthetik az italt növényi tejjel - zabtejjel különösen jól működik a recept.
Masala Chai – próbáljátok ki ti is ezt a fűszeres teakülönlegességet!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekesség és recept teával: