Te tudtad? Ez a legkoszosabb dolog a konyhádban

Rengeteg baktérium van rajta, több, mint egy WC-ülőkén. Mit gondolsz? Mi lehet a legkoszosabb dolog a konyhában? 

Gondoltad volna, hogy az otthonod legkoszosabb tárgya a mosogatószivacsod? Igen az. Legalábbis ez derült ki az NSF International kutatásából. A tanulmány során 22 család otthonát vizsgálták meg, és kiderült, hogy 75 százalékuk esetében a mosogatószivacsok Coliform-baktériumokkal voltak fertőzöttek.
A baktérium a mosogatók 45 százalékán, a fogkefetartók 27 százalékán, míg a fürdőszobai kilincsek 9 százalékán volt megtalálható. Kiderült továbbá, hogy egy mosogatószivacson akár kétszázezerszer annyi baktérium található, mint egy vécéülőkén. Elég durva szám, szóval érdemes figyelni arra, hogy a mosogatószivacsunkat mindig rendszeresen cseréljük.

De milyen gyakran?

A szakemberek szerint legjobb, ha a mosogatószivacsot hetente cseréled, de ha nem szeretnél ilyen gyakran új szivacsot előkapni (ami nem is lenne túl környezettudatos), akkor érdemes a meglévő szivacsot kimosni, fertőtleníteni, esetleg betenni a mikróba vagy a mosógépbe, igaz, ez több nyűggel és idővel is jár.

Hogy csináld?

A körülbelül fél deciliter vízzel telített szivacsot tedd a mikróba, és melegítsd egy percig magas fokozaton. Ez a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.

+1: az ecet ismét a barátod

Az ecet a laboratóriumi adatok szerint a baktériumok 99,6%-át elpusztítja. Nem kell mást tenni, mint a szivacsot 5 percig áztatni magasabb koncentrációjú ecetben, majd ki kell öblíteni, alaposan kifacsarni. Kész is vagyunk!

via mirror.co.uk

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...