Te tudtad? Ez a legkoszosabb dolog a konyhádban

Rengeteg baktérium van rajta, több, mint egy WC-ülőkén. Mit gondolsz? Mi lehet a legkoszosabb dolog a konyhában? 

Gondoltad volna, hogy az otthonod legkoszosabb tárgya a mosogatószivacsod? Igen az. Legalábbis ez derült ki az NSF International kutatásából. A tanulmány során 22 család otthonát vizsgálták meg, és kiderült, hogy 75 százalékuk esetében a mosogatószivacsok Coliform-baktériumokkal voltak fertőzöttek.
A baktérium a mosogatók 45 százalékán, a fogkefetartók 27 százalékán, míg a fürdőszobai kilincsek 9 százalékán volt megtalálható. Kiderült továbbá, hogy egy mosogatószivacson akár kétszázezerszer annyi baktérium található, mint egy vécéülőkén. Elég durva szám, szóval érdemes figyelni arra, hogy a mosogatószivacsunkat mindig rendszeresen cseréljük.

De milyen gyakran?

A szakemberek szerint legjobb, ha a mosogatószivacsot hetente cseréled, de ha nem szeretnél ilyen gyakran új szivacsot előkapni (ami nem is lenne túl környezettudatos), akkor érdemes a meglévő szivacsot kimosni, fertőtleníteni, esetleg betenni a mikróba vagy a mosógépbe, igaz, ez több nyűggel és idővel is jár.

Hogy csináld?

A körülbelül fél deciliter vízzel telített szivacsot tedd a mikróba, és melegítsd egy percig magas fokozaton. Ez a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.

+1: az ecet ismét a barátod

Az ecet a laboratóriumi adatok szerint a baktériumok 99,6%-át elpusztítja. Nem kell mást tenni, mint a szivacsot 5 percig áztatni magasabb koncentrációjú ecetben, majd ki kell öblíteni, alaposan kifacsarni. Kész is vagyunk!

via mirror.co.uk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...