{ GALÉRIA =1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }
A fenti galériában összeállítottunk nektek egy kis gyűjteményt néhány alapanyag 10 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségéről. (Az alapanyagokat a jobb alsó sarokban található mennyiségeknek megfelelően pontosan kimérve helyeztük el a 20 cm átmérőjű tányéron, az értékek a már megtisztított alapanyagokra vonatkoznak.)
A szénhidrátok a szervezetünk számára a legtöbb energiát szolgáltató tápanyagok. Legjellemzőbb szénhidrát-forrásaink a a gabonák, pl. a rizs, búza, zab, a gabonaalapú élelmiszerek, vagyis a kenyérfélék, péksütemények, tésztafélék, ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök, végül pedig természetesen az édességek illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek. A húsfélék és a tojás gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot.
A kiegyensúlyozott étrendben a napi energiaszükségletünk 50-55%-át szénhidrátokból biztosítjuk. Gyors matekkal ez egy normál, napi 2 000 kalóriás étrendben 244-268 g (50-55%) szénhidrátot jelent. Vannak azonban olyan étrendek, amelyekben a napi szénhidrátbevitelt figyelemmel kell kísérni - a legtipikusabb ilyen étrend a diabetes, azaz a cukorbetegség étrendje. De népszerű módszer - és egyéb paraméterek figyelembevétele mellett célravezető is - a testsúlycsökkentésre törekvők körében a szénhidrát számolása.