Te tudod, hogy néz ki 10 g szénhidrát?

A szénhidrátok grammjait elég macerás számolni, különösen, ha nem viszünk magunkkal mindenhova mérleget. Most segítünk nektek, hogy könnyebb legyen a dolgotok!

{ GALÉRIA =1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }

A fenti galériában összeállítottunk nektek egy kis gyűjteményt néhány alapanyag 10 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségéről. (Az alapanyagokat a jobb alsó sarokban található mennyiségeknek megfelelően pontosan kimérve helyeztük el a 20 cm átmérőjű tányéron, az értékek a már megtisztított alapanyagokra vonatkoznak.)

A szénhidrátok a szervezetünk számára a legtöbb energiát szolgáltató tápanyagok. Legjellemzőbb szénhidrát-forrásaink a a gabonák, pl. a rizs, búza, zab, a gabonaalapú élelmiszerek, vagyis a kenyérfélék, péksütemények, tésztafélék, ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök, végül pedig természetesen az édességek illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek. A húsfélék és a tojás gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot.

A kiegyensúlyozott étrendben a napi energiaszükségletünk 50-55%-át szénhidrátokból biztosítjuk. Gyors matekkal ez egy normál, napi 2 000 kalóriás étrendben 244-268 g (50-55%) szénhidrátot jelent. Vannak azonban olyan étrendek, amelyekben a napi szénhidrátbevitelt figyelemmel kell kísérni - a legtipikusabb ilyen étrend a diabetes, azaz a cukorbetegség étrendje. De népszerű módszer - és egyéb paraméterek figyelembevétele mellett célravezető is - a testsúlycsökkentésre törekvők körében a szénhidrát számolása.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...