Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás: 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente.
Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon így oszlanak meg:
- kereskedelemből származó ételhulladék – 5%
- vendéglátásból származó ételhulladék – 15%
- gyártói felesleg – 39%
- fogyasztói felesleg – 41%
Tehát a magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként.
Mi a megoldás?
A kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már hatékony kampányok futnak az élelmiszerkereskedő hiper- és szupermarketek által. A vállalati szférában az ilyen törekvések folyamatosak, Magyarországon több élelmiszerlánc is – köztük például a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro – vállalja, hogy a nap végén megmaradó, el nem adott termékeiket partnerszervezeteik és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz.
A szervezet csak 2017-ben 8.000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg, és sok kereskedelmi lánccal együtt küzdenek ezért a célért. Az Egyesület emellett a gyártói feleslegekkel is dolgozik, élelmiszercsomagokat állítanak össze belőlük a nélkülözők számára.
A vendéglátásból származó, valamint a fogyasztói felesleg csökkentése azonban máig egy komoly, meg nem oldott probléma. Bár az Egyesületnek számos törekvése volt már az e területekről származó élelmiszerek mentésére, a rendkívül szigorú jogi és belső szabályozások, a logisztikai nehézségek, valamint az erőforrás hiánya miatt ezzel egyelőre nem jártak még sikerrel.
Hogyan lehetne akkor mégis tenni valamit az éttermek által kidobott ételek nagy mennyisége, és a hihetetlen mértékű háztartási pazarlás ellen?
A vendéglátásból származó ételhulladékot úgy csökkenthetjük, ha rászokunk a megmaradt ételünk elcsomagoltatására. Manapság már egyáltalán nem ciki elvinni és később megenni a maradékot, és ezzel picit máris hozzájárultunk az ételpazarlás csökkentéséhez.
A legnagyobb falat azonban a háztartási ételhulladék problémája. Az otthoni ételmaradék eladományozása egyrészt rendkívül körülményes lenne, másrészt pedig jogi szabályokba ütközne, így a téma szakértői szerint hosszú távon más megoldásra van szükség: elsősorban a túlvásárlást kell megelőzni.
Megelőzés
A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nemrégiben komolyabban elkezdtek foglalkozni a megoldással, és egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül igyekeztek válasz találni a fogyasztói pazarlás kérdésére, meghívott szakértők segítségével.
A vállalati oldal képviseletében Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco Magyarország CSR menedzsere vett részt, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől Sczígel Andrea külső kapcsolatok igazgató, valamint részt vett még a beszegetésen Dr. Forgács Attila gasztropszichológus is.
A szakértőkkel közösen olyan mindennapi tanácsokat gyűjtöttek össze, melyekkel az esetleges túlvásárlás, és így ezzel együtt a fogyasztói élelmiszer-pazarlás is megelőzhető:
- Ne menj éhesen vásárolni! A kidobás nagy része származik impulzusvásárlásból.
- A boltban csak azt vedd meg, amit később tényleg megeszel vagy fel is használsz!
- Inkább kisebb mennyiségeket szedj a tányérodba. Mindig van lehetőség újra szedni.
- Étkezés után ne pakolj el egyből az asztalról! Ha elöl hagyod, nagyobb az esélye, hogy hamarosan úgyis elfogy.
- Otthon tedd előre a polcokon vagy a hűtőben a hamarosan lejáró, megromló termékeket!
- A maradék főtt ételt, vagy akár a kenyeret, sajtot, felvágottakat fagyaszd le!
A fentebb említett tippeket is tartalmazó kiadvány itt érhető el, letölthető formátumban.Ne feledjük: kis odafigyelés, nagy eredmény!
Ezeket olvastad már?
Apró fortélyokkal akár a felére is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlás mértékét...
Nem érett eléggé vagy túlbarnult, nem kell a kukában landolnia. Hűtsd vagy ne hűtsd az élelmiszereket ahhoz, hogy meghosszabbítsd a szavatosságukat - itt megmutatjuk.
NosaltyGyermekotthonok lakóinak viszik el a minőségi hamburgerezés élményét
November közepétől egy hónapon át gyerekotthonokba viszik a kézműves hamburgereket a Zing munkatársai.
NosaltyEzeket készítheted a maradékokból ahelyett, hogy kidobnád őket
Mit tehetünk a megmaradt tojássárgájával, száraz kenyérrel, vagy a hűtőben pihenő rizzsel? Van pár tippünk!
NosaltyLejárt szavatosságú élelmiszereket árul egy dán üzlet
A koppenhágai Wefood üzlet hatalmas siker, tekintve, hogy az élelmiszerhulladék forró téma világszerte: évi 1,3 millárd tonnányi étel kerül a kukába, feleslegesen.
Hering András