Te hogyan iszod a kávét?

Reggel egy rövid presszókávé, délután egy hosszú sok tejjel. Mikor hogy esik jobban. De vajon ismered-e az összes kávétípust? Mi összegyűjtöttük őket egy csokorba! (x)

Kávé tej nélkül

Állítólag úgy jó, ha megáll benne a kanál - tartják a valódi kávéfanok. Nagy általánosságban úgy gondoljuk, hogy a legrövidebb ezért legerősebb kávéfajta a ristretto. Ez igazából tévhit! Valójában a ristretto-ban van a legkevesebb koffein. A legerősebb a dupla espresso. A hosszú kávé pedig legalább ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a presszó, csak ahogy neve is jelzi, hosszabban főzzük, több víz kerül bele. Ha egy kávézóban ilyen típusú kávét rendelünk, rendszerint tej nélkül kapjuk, külön rendelhetünk hozzá.

A lényeg az extrakció időtartama, és a felhasznált kávé mennyisége:

  • ristretto 15 mp alatt - 7 gr. kávéból készül kb. 20 ml
  • eszpresszó 25 mp alatt - 7 gr. kávéból készül kb. 40 ml
  • dupla eszpresszó - 25 mp. alatt 14 (!) gr. kávéból készül kb. 80 ml (ennek messze a legmagasabb a koffein tartalma)
  • hosszú kávé 25-60 (!) mp alatt 7 gr kávéból készül 125 ml

Tehát fajlagosan (ml/ koffein gr.) a ristretto-ban van a legtöbb koffein, azonban abszolút értékben a dupla eszpresszóban.

Kávé tejjel

Legelterjedtebb változata a café latte, melybe kb. 60 ml forró tej, valamint 20 ml tejhab kerül az eszpresszó mellé. Vigyázzunk az első kortyolásnál, a tejet átgőzölve, tehát melegen öntik kávénkba, így könnyen megégethetjük vele a szánkat.

Macchiato kisokos:

  • A spanyol nyelvű területeken cortado megnevezés az olasz caffè macchiato-val hasonlatos.
  • A macchiato (magyar fordításban pettyes kávé) alap esetben: 1 ristretto, 1 kávéskanál tejhabbal. Kb. 20-22 ml.
  • Az espresso macchiato: 1 espresso, 1 kávéskanál tejhabbal. Kb. 40-42 ml.

Kávé habbal

Főleg hölgyek körében gyakori, hogy hatalmas habos csodát szürcsölgetnek. Nem csak jól néz ki, de hosszan fogyasztható. A női traccspartik igazi kísérője lehet a cappuccino, a karamellás és sima macchiato, valamint a mocha.

Rumos-mazsolás trüffel

Karácsonyi ajándéknak, vagy csak úgy magában - mindenhogy tökéletes. Különösen, ha az Omnia Reserve Brazil Estate kávéját kortyoljuk mellé. 

Még hosszabb kávék

A világ leghosszabb kávéja az amerikai kávé, van aki egész nap folyamatosan, többszöri utántöltéssel fogyasztja. Az Americano szárazanyagtartalma 1-2 %, tehát a víztartalom 98-99 %. Egy espressonál ugyanez 3-4%, egy ristrettonál 4-5 %. A klasszikus Americano, itt Európában: egy adag espresso felöntve tetszőleges – ízlés szerint – vízzel, tehát ugyanannyi koffein tartalmú mint egy espresso. A valódi Americano kávé, hazájában filteres eljárással készül. A világ legkedveltebb kávéital fajtája és nálunk Magyarországon is egyre népszerűbb.

Ennyit olvasni a kávékról? Inkább igyunk egyet! Szeretitek a kávékülönlegességeket? Az Omnia Reserve single origin szemes kávéi messzi tájakra kalauzolnak el minket. Guatemala legfiatalabb kávétermelő régiójában, az Acatenango-völgyben megkóstolhatjuk a 100%-os burbon arabica-t, a Volcanic Valley-t. India dél-nyugati partvidékén Monsoon Malabar-t, 100% kent arabica-ból készült kávét ihatunk, a kolumbiai Andok-hegység lankáin pedig a 100% typica arabica-t, a Huila-t fogyaszthatjuk. Végül Braziliában landolunk, ahol egy könnyed gyümölcsös és enyhén édeskés ízű brazil arabica-val zárjuk a sort. Hát nem fantasztikus túra? (x)

Tudj meg többet az Omnia Reserve single origin szemes kávéiról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...