A Távol-Kelet ízei: dim sum

E heti gasztrobloggerünk, Moha és Sáfrány, a Távol-Keletre kalauzol benneteket. Egy igazi kínai, egészen pontosan kantoni étel, a dim sum elkészítését mutatja meg nektek!

Ez az egyik kedvenc távol-keleti fogásom, először a Momotaróban találkoztam vele, majd különböző országok kínai negyedeiben.

Eredetileg egy kantoni fogásról van szó, ám ma már a világom mindenhol elterjedt és számtalan formában készítik. A tésztája is rengetegféle lehet, a vékony wontontól kezdve a kelt verzióig. A töltelékek variálásának pedig tényleg semmi nem szab határt, és szerintem talán ez a fajta étel adja a legjobb lehetőséget elkezdeni kísérletezni a fúziós fogásokkal, remekül el tudom képzelni akár magyaros dolgokkal (gombapörkölttel például) töltve és mellé pörköltszaftos tejföllel tálalva.

Nálam egy klasszikusabb verzió, gombás-káposztás készült.

Nagyon ajánlom mindenkinek, mivel nem nagy ördöngösség megcsinálni, mégis komoly sikereket lehet vele aratni.

Hozzávalók 16 dim sumhoz:

A tésztához:

  • 330 g finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 5 g instant élesztő
  • kb. 1,5-2 dl víz (nagyon függ a liszttől, hogy mennyit vesz föl a tészta, érdemes fokozatosan adagolni, akkor jó, ha önti hozzá az ember, keveri egy villával és még nem teljesen állt össze, dagasztás közben akkor lesz megfelelő állagú)

A töltelékhez:

  • egy kisebb fej kelkáposzta fele apróra vágva (lehet kínai kel is)
  • 3 fej csiperke gomba apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm gyömbér apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél tk. kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk. szezámolaj
  • semleges ízű növényi olaj (mogyoró vagy napraforgó)
  • 1 kis maréknyi friss koriander

A szószhoz:

  • 1 friss chili apróra vágva (én kiszedtem a magjait)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. kikkoman (japán) szójaszósz
  • 2 ek. víz
  • 1 tk. rizsecet

Elkészítés:

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverem villával, majd fokozatosan elkezdem hozzáönteni a vizet, ha már majdnem összeállt, de még kicsit morzsás, kezdem kézzel dagasztani, homogén tésztává gyúrom, majd kb. 1 óra alatt letakarva a duplájára kelesztem.
  2. Közben el lehet készíteni a tölteléket és a szószt. Mogyoróolajon viszonylag magas lángon elkezdem sütni a gombát, káposztát, gyömbért és hagymákat, majd amikor már majdnem kész vannak, hozzáadom a fűszerkeveréket és a szezámolajat, sózom és még egy fél percig pirítom. Ha megvan, lehúzom a tűzről és összekeverem a korianderrel. A szósz hozzávalóit összekeverem.
  3. A gombócokhoz a tésztát 16 részre szedem (így 16 db. 4 cm átmérőjű gömböt kapok), lisztezett munkafelületen kinyújtom őket kb. 3 mm vastagra, ráhalmozom a tölteléket (1 gombócba kb. 3 teáskanálnyi jut, de úgy is lehet számolni, hogy 16 részre osztja az ember), fölhajtom a széleit és egymáshoz tapasztom.
  4. A dim sumokat sütőpapírral bélelt bambusz párolóba teszem, majd vizet forralok egy serpenyőben, beleállítom a párolót és kb. 15 perc alatt megpárolom őket.
  5. A szószt külön kistányérban adom mellé.

A receptet itt tudod elmenteni

{ GALÉRIA = title:Dim%20Sum, 1,2,3,4,5,6 }

Moha és Sáfrány blog

Moha és Sáfrány a Facebookon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...