Sokat gondolkodtam, hogy 500-adik receptemnek mit is készíthetnék az oldalra, de egyet kiválasztani, mint kedvenc a sok millióból, nem lehet. Olasz, kínai, francia? A tájolás is nehéz dió, minden nap más. Ahogy általában, most is a szezon döntött, spárga és eper közül pénzfeldobással az előbbi nyert, de jövő héten lesz még epres mennyországsüti, amibe egy csepp rozé bort is belecsempészek.
Tésztabatyu
Samosát már nagyon régen csináltam, ezt hajtogatják hasonlóan, mint az alábbi gyors spárgás batyut. A folyamatos hajtás-forgatás által nem marad nyitott oldal, ahol a töltelék kikandikálhat, tökéletesen záródó tésztaháromszöget készíthetünk. Rétestésztát nyújtani nem két perc, de szerencsére a bolti, méretre vágott tészta is nagyszerű ehhez a recepthez.
Zöldellő töltelék
Ilyenkor, tavasszal minden a spárgáról szól, amihez illik, beleteszem, néha még akkor is, ha nem illik oda. Három perc az enyhén bugyborékoló, forrásban lévő, citromos, sós vízben, és kész. Van ennél egyszerűbb munkafolyamat, mint a blansírozás? Ennyi elég, és a mennyekben járhatunk, amikor a roppanós, friss, zöld spárgára harapunk. Ha zöldségpucolóval hajszálvékonyra szeleteljük, akkor elég csak citrommal lecsöpögtetni, nem kell a nyakába a forró víz sem, mehet a töltelékbe. Tökéletes társa a zöldborsó, ha fagyasztott, az sem ördögtől való. Melléjük szuper jól befér a bébispenót, nálam most bébi mángold volt, ez, ha lehet, még pompásabb.
Ízeket a batyuba
Krémsajt vagy ricotta lehet az alapja annak a krémnek, amibe a zöldeket keverjük. Sózzuk borsozzuk, és sajttal pakoljuk.
A reszelt parmezán krémesít, és fantasztikus ízbomba, nem érdemes sajnálni a töltelékből, ha nem használunk hozzá tojást, akkor segít összetartani a masszát. Mehet még bele mozzarella, így ha még melegen beleharapunk, lesz, ami olvad a szánkban.
Tojás kívül belül
Egy adag tésztához egy tojást használjunk, ez 9 batyura elegendő, ezért érdemes rögtön duplázni, mert a tavaszi tésztabatyu csak úgy eteti magát! A tojássárgáját tegyük félre a kenéshez. A fehérjét felhabozva keverjük a töltelékhez, ettől még krémesebb lesz, és összetartja azt. A sárgáját csak a vajjal való lekenés és pár perc után kenjük a háromszög alakú tészta tetejére, így szép zebracsíkos lesz. Szépségfaktor lehet még, ha fekete-fehér szezámmagokkal szórjuk a tetejét, ízben is dob rajta, érdemes ezzel fejelni.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: