Több rétegnyi zsenge spárga, szaftos darált hús és tejföl csábít ebben a rakott spárgában

Az idei spárgaszezon berobbanásával már szinte minden piacon és szupermarketben találkozhatunk ezzel az isteni, tavaszi csodazöldséggel. Ha te sem bírsz ellenállni neki, akkor biztosan örülni fogsz, hogy egy olyan régi-új izgalmas receptet hoztunk el neked, amiben igazán kiteljesülhet a zöldségek királynője.

Kevés olyan a szívünkhöz közel álló fogás létezik a világon, mint a klasszikus rakott kel vagy a rakott zöldbab. Főszerkesztőnk éppen ezért arra gondolt, hogy egy ilyen fogás csak még ízletesebb lesz, ha szezonális alapanyagokkal készíti el. Mivel javában dübörög a hazai spárgaszezon, így nem is lehetett kérdés, hogy a zöldségek királynője (népies nevei: csirág, nyúlárnyék) kerül majd a jénaiba.

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Vastag vagy vékony spárgát érdemes használni?

A tökéletes tavaszi rakott spárga elkészítéséhez rendkívül fontos, hogy körültekintően válassz csirágot.

Jó tudni, hogy a vékony spárga általában fiatalabb spárgakoronából származik, és gyorsabban megsül, így kiváló választás lehet ehhez a laktató fogáshoz. A nagyobb (mondjuk a hüvelykujjunknál vastagabb) méretű spárga azonban régebbi koronából származik, így elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Ezért érdemes a vastagabb spárgákat magas hőfokon sütni. A vastagabb méret egyébként a túl késői leszedésre is utalhat, ami miatt ehetetlenül keserű és fás lehet a spárga.

Végső soron mindegy, hogy mekkora spárgákat használsz ehhez a fogáshoz, csak arra ügyelj, hogy a vékony spárga gyorsabban sül meg, a vastagabbnak pedig több időre van szüksége, amíg eléri a kívánt puhaságot.

Hogyan válassz spárgát?

A magas folsav-, kálium-, rost-, tiamin-, B-vitamin-, A-, C- és K-vitamin-tartalmáról ismert spárga kiválasztásakor tehát nem a méret számít, hanem a frissesség.

A friss, zsenge spárga ismérvei a következők: szorosan zárt felsőrészek (nem nyitottak vagy kopottak), illetve a zöldség alján lévő vágási felület nedves és nem száraz.

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Tippek a tavaszi rakott spárga tökéletes elkészítéséhez:

  • Ne feledd el letörni vagy levágni a zsenge spárga alsó, fás részeit főzés előtt.
  • A spárga blansírozása (1-1,5 percig kell a lobogó vízben hagyni) segít megőrizni a zöldség élénkzöld színét.
  • Tartsd meg a spárga főzővizét, hiszen ezzel kell megfőzni a rizst.
A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

A 'Tavaszi rakott spárga' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha további spárgás finomságokra vágynál:

Spárgás-baconös tészta

A spárga, a tejszín és a tészta kombinációja gyakori a tavaszi menüsoron Olaszországban. Ezt a változatot a tárkony írja felül, ami olyan parfümszerű illatot áraszt, amely az étel ...

Krémes zöldspárgapesztó

Ez a recept egyetlen csokor zöldspárgával kezdődik, amit blansírozunk, majd összekeverünk olyan klasszikus pesztó alapanyagokkal, mint a fokhagyma, a parmezán, mandula és az olívaolaj. Az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...