Kevés olyan a szívünkhöz közel álló fogás létezik a világon, mint a klasszikus rakott kel vagy a rakott zöldbab. Főszerkesztőnk éppen ezért arra gondolt, hogy egy ilyen fogás csak még ízletesebb lesz, ha szezonális alapanyagokkal készíti el. Mivel javában dübörög a hazai spárgaszezon, így nem is lehetett kérdés, hogy a zöldségek királynője (népies nevei: csirág, nyúlárnyék) kerül majd a jénaiba.
Vastag vagy vékony spárgát érdemes használni?
A tökéletes tavaszi rakott spárga elkészítéséhez rendkívül fontos, hogy körültekintően válassz csirágot.
Jó tudni, hogy a vékony spárga általában fiatalabb spárgakoronából származik, és gyorsabban megsül, így kiváló választás lehet ehhez a laktató fogáshoz. A nagyobb (mondjuk a hüvelykujjunknál vastagabb) méretű spárga azonban régebbi koronából származik, így elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Ezért érdemes a vastagabb spárgákat magas hőfokon sütni. A vastagabb méret egyébként a túl késői leszedésre is utalhat, ami miatt ehetetlenül keserű és fás lehet a spárga.
Végső soron mindegy, hogy mekkora spárgákat használsz ehhez a fogáshoz, csak arra ügyelj, hogy a vékony spárga gyorsabban sül meg, a vastagabbnak pedig több időre van szüksége, amíg eléri a kívánt puhaságot.
Hogyan válassz spárgát?
A magas folsav-, kálium-, rost-, tiamin-, B-vitamin-, A-, C- és K-vitamin-tartalmáról ismert spárga kiválasztásakor tehát nem a méret számít, hanem a frissesség.
A friss, zsenge spárga ismérvei a következők: szorosan zárt felsőrészek (nem nyitottak vagy kopottak), illetve a zöldség alján lévő vágási felület nedves és nem száraz.
Tippek a tavaszi rakott spárga tökéletes elkészítéséhez:
- Ne feledd el letörni vagy levágni a zsenge spárga alsó, fás részeit főzés előtt.
- A spárga blansírozása (1-1,5 percig kell a lobogó vízben hagyni) segít megőrizni a zöldség élénkzöld színét.
- Tartsd meg a spárga főzővizét, hiszen ezzel kell megfőzni a rizst.
A 'Tavaszi rakott spárga' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha további spárgás finomságokra vágynál:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: