Hamarosan zöldellnek a fák, kinyílnak a virágok, és kibújnak a tojásból a kiscsirkék – a tavasz mindenképpen a kezdetekről szól. A téli, sötétebb időszakot követően fényesebb napok következnek, ami egy kicsit megdobja az energiaszintünket, így alkalmas lehet betervezni egy nagyobb rendrakást, többek között a konyhában is. Ezekkel a trükkökkel teljesen újjászületik, felfrissül, és mesés tisztaság uralkodik majd a főzőhelyiségedben.
Citromból "limonádét"
Használj a takarításhoz citromot! Miután megsütötted a kedvenc süteményedet, vagy megízesítetted a teádat citrommal, ne dobd ki, hiszen felhasználhatod a takarításkor. Nyugodtan alkalmazd a vágódeszkán, a pult és a hűtő fertőtlenítésére és szagtalanítására is.
Rendszerezd a tésztáidat!
A kamrád tele van tésztászacskókkal, amiben alig lapul egy adagnyi fogásnak megfelelő alapanyag? Öntsd őket össze, és készíts belőle mac and cheese-t vagy egy isteni paradicsomos főételt. Ha ezzel megvagy, szerezz be pár különlegesebb tésztafélét, mint például az orzó, fusilli vagy strozzapretit. Ezek kiválóan működnek a pestókhoz, illetve a könnyed salátákat is dúsabbá teszik.
Legyen fűszerkerted!
Nincs olyan konyha, amiben ne férne el egy aprócska fűszerkert. Mindössze annyit kell tenned, hogy beszerzel három kaspót, amibe elülteted a kedvenc fűszereid magját, vagy megveszed a növényeket. Ha pedig olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban laksz, akkor ITT megtalálod, melyek azok a tevékenységek, amiket érdemes ebben az évszakban elintézned.
Barátkozz össze a szódabikarbónával!
Dobd ki a drága tisztítószereket, és cseréld le szódabikarbónára őket! Ezzel az alapanyaggal nemcsak pénzt spórolhatsz meg, de a környezetet is véded. Vesd be a zsíros szennyeződéseknél, dugulásoknál vagy a foltos edények újjávarázsolásánál. Szagtalanító erejének köszönhetően hűtőszekrényedbe téve magába szívja a kellemetlen illatokat.
Új alapanyagok, új Te
Újra elkezd melegedni az idő, és ilyenkor a legtöbben nem kívánják már azokat a tartalmasabb fogásokat, amiket télen fogyasztottak. Hónapról hónapra egyre több idényzöldség és gyümölcs kerül a boltok polcaira, próbáljunk ezekből főzni, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat.
Mondj búcsút a vízkőnek!
Itt az ideje, hogy az edényeidből és a vízforralódból eltűnjön a vízkő! Töltsd tele vízzel az eszközt, amit szeretnél vízkőmentesíteni, majd önts bele egy pohár ecetet, hagyd így éjszakára, reggel pedig mosogasd el. Az eredmény: gyönyörű és újszerű konyhai darabok.
Ess neki a sütőnek!
Igen, talán erre a legnehezebb sokunknak rávennie magát! Macerás, sokáig tart, és nem mindig tökéletes a végeredmény, de évente egyszer muszáj megejteni. Keverj össze két kanál szódabikarbónát két kanál sóval, majd adj hozzá annyi ecetet, hogy egy pépes masszát kapj. Fogj egy dörzsiszivacsot, mártsd bele a krémbe, és kezdd el óvatosan súrolni a problémás területeket. Meglepődsz majd, milyen hatékony ez a módszer!
Még több hasznos praktika a takarításhoz: