Induljon a tavaszi megújulás: így rakj rendet a konyhádban!

A tavasz a megújulás évszaka, így nem véletlen, hogy sokan ilyenkor végzik el az éves nagytakarítást. Adunk pár tippet, hogyan tisztíthatod ki a konyhádat, hogy újjáéledjen, és még szívesebben sürögj-forogj benne.

Hamarosan zöldellnek a fák, kinyílnak a virágok, és kibújnak a tojásból a kiscsirkék – a tavasz mindenképpen a kezdetekről szól. A téli, sötétebb időszakot követően fényesebb napok következnek, ami egy kicsit megdobja az energiaszintünket, így alkalmas lehet betervezni egy nagyobb rendrakást, többek között a konyhában is. Ezekkel a trükkökkel teljesen újjászületik, felfrissül, és mesés tisztaság uralkodik majd a főzőhelyiségedben.

Induljon a tavaszi nagytakarítás a konyhában

Citromból "limonádét"

Használj a takarításhoz citromot! Miután megsütötted a kedvenc süteményedet, vagy megízesítetted a teádat citrommal, ne dobd ki, hiszen felhasználhatod a takarításkor. Nyugodtan alkalmazd a vágódeszkán, a pult és a hűtő fertőtlenítésére és szagtalanítására is.

Rendszerezd a tésztáidat!

A kamrád tele van tésztászacskókkal, amiben alig lapul egy adagnyi fogásnak megfelelő alapanyag? Öntsd őket össze, és készíts belőle mac and cheese-t vagy egy isteni paradicsomos főételt. Ha ezzel megvagy, szerezz be pár különlegesebb tésztafélét, mint például az orzó, fusilli vagy strozzapretit. Ezek kiválóan működnek a pestókhoz, illetve a könnyed salátákat is dúsabbá teszik.

Legyen fűszerkerted!

Nincs olyan konyha, amiben ne férne el egy aprócska fűszerkert. Mindössze annyit kell tenned, hogy beszerzel három kaspót, amibe elülteted a kedvenc fűszereid magját, vagy megveszed a növényeket. Ha pedig olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban laksz, akkor ITT megtalálod, melyek azok a tevékenységek, amiket érdemes ebben az évszakban elintézned.

Barátkozz össze a szódabikarbónával!

Dobd ki a drága tisztítószereket, és cseréld le szódabikarbónára őket! Ezzel az alapanyaggal nemcsak pénzt spórolhatsz meg, de a környezetet is véded. Vesd be a zsíros szennyeződéseknél, dugulásoknál vagy a foltos edények újjávarázsolásánál. Szagtalanító erejének köszönhetően hűtőszekrényedbe téve magába szívja a kellemetlen illatokat.

Új alapanyagok, új Te

Újra elkezd melegedni az idő, és ilyenkor a legtöbben nem kívánják már azokat a tartalmasabb fogásokat, amiket télen fogyasztottak. Hónapról hónapra egyre több idényzöldség és gyümölcs kerül a boltok polcaira, próbáljunk ezekből főzni, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat.

Mondj búcsút a vízkőnek!

Itt az ideje, hogy az edényeidből és a vízforralódból eltűnjön a vízkő! Töltsd tele vízzel az eszközt, amit szeretnél vízkőmentesíteni, majd önts bele egy pohár ecetet, hagyd így éjszakára, reggel pedig mosogasd el. Az eredmény gyönyörű és újszerű konyhai darabok.

Ess neki a sütőnek!

Igen, talán erre a legnehezebb sokunknak rávennie magát! Macerás, sokáig tart, és nem mindig tökéletes a végeredmény, de évente egyszer muszáj megejteni. Keverj össze két kanál szódabikarbónát két kanál sóval, majd adj hozzá annyi ecetet, hogy egy pépes masszát kapj. Fogj egy dörzsiszivacsot, mártsd bele a krémbe, és kezdd el óvatosan súrolni a problémás területeket. Meglepődsz majd, milyen hatékony ez a módszer! 


Még több hasznos praktika a takarításhoz:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek