Így készül a klasszikus tatár beefsteak, a legmerészebb húsétel

A szilveszteri óévbúcsúztatás elegáns alkalom, amihez hasonlóan elegáns ételek dukálnak. Ha idén valami tényleg különlegesre vágyunk, tanuljuk meg, hogyan is készül a klasszikus tatár beefsteak!

A tatár beefsteak egy kifejezetten európai gasztroélmény, amit a kontinens több országában is megtalálhatunk. A fogás hordoz magával egy bizonyos különleges légkört, az elfogyasztása inkább szertartás, mint egyszerű étkezés. Talán a nyers hús fogyasztásából adódik ez az érzés, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a szokatlan ízélményből, amit a tatár beefsteak okoz. Bárhogy legyen is, annyi biztos, hogy az év egyik legkülönlegesebb, hasonlóan szertartásos légkörű napján, szilveszterkor nem hagyhatjuk le az asztalról.

A legtökéletesebb tatár beefsteak receptjét itt találod (recept és fotó: Hering András)

Egy jó tatárnak sokféle változata létezik, sokféle módon fűszerezik, ízesítik, de a fűszerezésnek sosem szabad elnyomnia a hús ízét, hanem ki kell emelnie azt.

Én most azt a verziót hoztam el nektek, melyet szerte Európában a leggyakrabban készítenek és fogyasztanak a francia tatár beefsteak mintájára, így a klasszikus jelző ennek a receptnek a népszerűségére vonatkozik, és szerintem így a legtökéletesebb az élmény.

A húsnál fő a minőség

Biztos már mind találkoztunk a kis nyers húskupolával, az viszont már kevésbé valószínű, hogy meg is kóstoltuk, netán otthon elkészítettük azt. Pedig mi sem egyszerűbb ennél, ráadásul a biztonság kérdése miatt sem kell aggódnunk.

Ha jó minőségű marhahúst veszünk, ami biztos forrásból származik, sokkal nyugodtabban állhatunk neki a beefsteak elkészítésének.

A legjobb választás a marhabélszín, amit minden zsír- és ínszövettől meg kell tisztítanunk.

Ezt kell késsel finomra szeletelnünk: először vékony csíkokra, majd a csíkokat apró kockákra vágva érhetjük el a legkellemesebb állagot.

A főzés nélkül fogyasztott marhahús nem veszélyes, azonban meg kell említeni, hogy a nyers tojás és hús nem ajánlott csecsemőknek, időseknek, terhes nőknek vagy legyengült immunrendszerű embereknek.

Merész szószban marinálva

A húst persze nem önmagában esszük meg, hiszen ez nem nyújtana túl izgalmas élményt. Egy savanykás, fűszeres szósz készül hozzá, ezzel átkeverve nyeri el a tatár beefsteak végleges formáját.

Dönthetünk úgy, hogy külön tálaljuk a húst, a szószt és a fűszereket, de akár előre is összekeverhetünk mindent, hogy kissé egymáshoz érjenek az ízek. Ne hagyjuk ki az elmaradhatatlan nyers tojássárgáját és a pirítóst sem. Egy ilyen elegáns fogással az új év köszöntése felejthetetlen esemény lesz.

A legtökéletesebb tatár beefsteak receptjét itt találod (recept és fotó: Hering András)

Készítsük el a klassszikus tatár beefsteaket!

Hozzávalók: 50 dkg marhabélszín (minden zsírszövettől és inaktól megtisztítva, finomra szeletelve), 1 közepes db lila hagyma (vagy salottahagyma finomra vágva), 2 db tojássárgája, 2 ek petrezselyem (apróra vágva), 2 ek olívaolaj, 2 ek dijoni mustár, 3 ek kapribogyó (öblítsük le, és finoman nyomkodva szárítsuk meg), 4 közepes db csemegeuborka (kapros, apróra vágva), 2 teáskanál vörösborecet (vagy Worcestershire-szósz), 1 ek citromlé (frissen facsarva), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)

A friss marhabélszínt egy éles késsel vágjuk finomra. Ha a marhabélszínt felhasználás előtt legalább 20 percig a fagyasztóba tesszük, hogy megszilráduljon, sokkal könnyebb lesz a finomra vágása (előbb csíkokra, majd kisebb kockákra szeleteljük).

Bár alapvetőn a bélszín nem zsíros, de a finomra vágás közben próbáljuk meg az inakat és a nagyobb zsírszöveteket eltávolítani.

A finomra vágott húshoz hozzáadjuk és elkeverjük az apróra vágott lilahagymát, 1 darab tojássárgáját és a frissen vágott petrezselymet.

Egy keverőtálban összedolgozzuk a dressing összes hozzávalóját. Sózzuk, borsozzuk. Félretesszük.

A következő lépésben gyakorlatilag már tálalhatunk is, ha csak az étkezés közben szeretnénk összekeverni a marhabélszínt a fűszerekkel (sok európai étteremben külön szervírozzák a húst és a további alapanyagokat).

Ha viszont mi már összerakva, egy kicsit marinálva tálalnánk, akkor egy nagyobb tálban alaposan keverjük össze a dressinget, a marhahúst (a hagymát, 1 db tojássárgáját és a finomra vágott petrezselymet). Kóstolás után ha kell még, fűszerezzük sóval, borssal!

Az alábbi fotón az alapanyagokkal összekevert, marinált tálalást láthatod. A legtökéletesebb tatár beefsteak receptjét itt találod (recept és fotó: Hering András)

A legszebb tálalás érdekében a tatár beefsteaket tegyük egy kisebb köralakú tálba, vagy egy kerek formába. Fordítsuk meg és tegyük tányérra, úgy, hogy a tál kerek formájában kerüljön a tálalótányérra a tatár.

A tetejére csináljunk egy kis mélyedést, és üssük bele a másik tojásunk sárgáját. Dekoráljuk kedvünkre: díszítsük a maradék kapribogyóval, finomra vágott kapros csemegeuborkával, vagy vöröshagymával, szórjuk meg sópehellyel és frissen őrölt fekete borssal.

Tálalás után facsarjunk rá pár csepp friss citromot, majd összekeverve fogyasszuk.

Hagyományosan a tartárt főételként pirított bagettel, krutonnal, ecetes zöldségekkel szolgáljuk fel.

A legtökéletesebb tatár beefsteak receptjét itt találod (recept és fotó: Hering András)

A klasszikus tatár beefsteak mellé például kínáld ezeket:

Fotók és recept: Hering András

A legtökéletesebb tatár beefsteak teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A legtökéletesebb tatár beefsteak receptjét itt találod (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek