Tartósítószer: kell vagy sem a lekvárnak belőle?

Elég a tisztasági és biztonsági előírások betartása, vagy szükség van tartósítószerre is a befőzéshez?

Adalékanyagmentesen táplálkozni nagyon menő és hasznos is a legtöbb helyzetben, a befőzésnél viszont érdemes mérlegelni és átgondolni, mielőtt eldöntenénk, milyen módszert alkalmazunk.

Elvileg nem kell

Elméletileg abban az esetben, ha betartjuk az összes tisztasági előírást, és elképesztően precízek vagyunk, akkor semmilyen tartósítószerre nincs szükség a befőzéskor. A tisztasági előírások a következők:

  • A konyha legyen makulátlan, a tűzhely és a pult is. Ne főjön a lekváron kívül más a tűzhelyen, és ne is foglalkozzunk más alapanyaggal befőzés közben, nehogy a dolgok összekeveredjenek.
  • Az eszközök legyenek sterilek, sőt, van, akinek külön erre a célra félretett tölcsére, merőkanala, fakanala, edényei vannak, nehogy az előző ételek maradványai véletlenül a lekvárba főjenek.
  • Az üvegek legyenek elmosogatva és csírátlanítva, győződjünk meg róla, hogy a tetők is tiszták, sőt, arról is, hogy nem ferdültek, deformálódtak, hogy biztosan jól zárnak, nehogy levegő érje a lekvárt.
  • Dunsztoljunk szárazon vagy nedvesen.

Elég a cukor, a só és az ecet?

A lekvár saját cukortartalma és a savanyúság ecet-só kombinációja maga is segít abban, hogy az étel ne romoljon meg, de mivel ezeknek aránya receptek és ízlés szerint is változhat, erre nem igazán lehet önmagában biztosan támaszkodni.

Hiba mindig becsúszhat

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy még akkor is csúszhat a rendszerbe hiba, ha mindent jól csináltunk, még a legnagyobb odafigyelés mellett is megtörténik, hogy amikor a zserbóhoz elővesszük a szépen eltett lekvárt, akkor ott figyel a penész a tetején. Ilyenkor pedig joggal tesszük fel kétségbeesve és szomorúan a kérdést, mi rosszabb, a penész, a kárba veszett munka és gyümölcs, vagy egy kis tartósítószer?

Nátrium-benzoát (E211)

Nem minden E-szám való az ördögtől, sőt, amennyiben megvéd minket egy esetleges mérgezéstől, még jól is jöhet. A befőzéskor leggyakrabban használt tartósítószer a nátrium benzoát, ami a Tudatos Vásárlók Egyesületének adalékanyag útmutatója szerint allergiás reakciókat válthat ki, különösen asztmásoknál és szalicilsavra érzékenyeknél (az aszpirinben és sok gyümölcsben, pl. eperben és más bogyósokban, citrusokban, szőlőben található). A negatív hatásokat olyan esetekben figyelték meg, mikor nagy mennyiségben, tartósan fogyasztottak belőle. A vizsgált alanyok testsúlykilogrammonként 25 mg-ot ettek a tartósítószerből, náluk bélrendszeri görcsök és idegrendszeri zavarok léptek fel.

Ezt láttad már?

Így dunsztolj, ha szeretnéd, hogy a lekvárok kihúzzák karácsonyig

A kevés nem árt

Most jöjjön egy kis matek. Mivel a nátrium-benzoát adagolási javaslatai szerint 0,3 mg-ot kell elkeverni egy liter lekvár tartósításához, a fenti veszélyes határértéket még abban az esetben sem lehet elérni, ha valaki naponta több kilónyi lekvárt eszik meg, ami azért viszonylag ritka. Ha tehát valaki inkább biztosra menne, és nagyon szigorúan betartja az előírt adagolást, valamint biztosan nem ad a tartósítószeres lekvárból kisbabának vagy olyannak, aki allergiás lehet rá, annak nem fog ártani egy pici tartósítószer.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...