Biztos vagyok benne, hogy sokan a kezükbe sem vennének ilyen termékeket, mondván, hogy mi értelme van ezeket enni, tuti, hogy rossz ízűek. Tény és való, hogy vannak olyanok, amelyek élvezeti értéke csökken, ha csökkentik a zsírtartalmát, de számos olyan csökkentett zsírtartalmú terméket kóstoltam, és fogyasztok magam is, amelyek ugyanúgy élvezhetőek, mint normál zsírtartalmú társaik. Ezért én egyértelműen azt gondolom, hogy van helyük ezeknek akár a hétköznapi, kiegyensúlyozott étrendben is, de a fogyókúrás étrendben biztosan.
Mik ezek a termékcsoportok?
Jellemzően azok a termékek tartoznak ebbe a körbe, amelyeknek van releváns zsírtartalma - hiszen ezt tudják csökkenteni. Ilyenek tipikusan a tejtermékek, pl. joghurt, sajtok, túró, illetve egyes húskészítmények, pl. darált hús, sonkák, felvágottak, virsli stb.
Miért ajánlom ezeket?
- A nyugati országokban és hazánkban is vezető megbetegedések és halálozási okok a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek mögött jellemzően a helytelen életmód áll. Ennek is egyik fontos pillére a nem megfelelő étrend, a túl magas zsír-, ezen belül is az ún. telített zsírsavak ajánlottnál jóval nagyobb mértékű fogyasztása. A telített zsírsavak többségében az állati eredetű zsírokban vannak jelen, mint pl. a tejzsírban vagy a vágóállatok zsírjában. Azaz, ha nettó csökkentjük az állati eredetű zsírbevitelünket, akkor így csökkentjük a telítettzsírsav-bevitelünket is - és ezzel az egyszerű lépéssel már sokat tettünk a kockázat csökkentése, az egészségünk védelme érdekében.
- A fenti megbetegedések mellett civilizációs betegség a túlsúly, az elhízás is. Ez általában együtt jár az előző bekezdésben megnevezett betegségekkel, és azokhoz hasonlóan, ezek hátterében is az egészségtelen életmód, a nem megfelelően összeállított étrend áll. Ha csökkentjük étrendünk zsírtartalmát - és persze más tápanyagtartalmát ennek rovására nem növeljük -, akkor ezzel a bevitt kalóriákat is automatikusan csökkentjük.
- Ebből következik, hogy ugyanannyi kalóriabevitel mellett a csökkentett zsírtartalmú termékekből többet ehetünk. Ez egy nagyon egyszerű képlet, hiszen pl. amíg 100 g normál zsírtartalmú trappista sajt ~380 kcal, és 28 g zsírt tartalmaz, addig ennek egyes light változatai mindössze 194 kcal és 9,5 g zsírt tartalmaznak. Ugyanakkor mindkét termék teljes értékű fehérjetartalma kb. ugyanannyi: 25-28 g/100 g. Tehát, ha pl. vacsorára 100 kcal “jut” a sajtra a szendvicsünkbe, akkor a sima trappistából 26 g-ot ehetünk, míg a light trappistából 52 g-ot. Ez jó hír azoknak, akiknek fogyókúra esetén nem mindegy, hogy mekkora szendvicset ehetnek, ugye?
- Mindezt ráadásul úgy, hogy közben a - sikeres, tartós fogyókúra szempontjából kiemelkedő jelentőségű - fehérjebevitelünk nő, hiszen - a fenti példánál maradva -, míg 26 g normál zsírtartalmú sajt 7 g fehérjét jelent, addig 52 g csökkentett zsírtartalmú sajt 13 g-t. Nem rossz, igaz?
- Ha megtaláljuk azokat a csökkentett zsírtartalmú termékeket (pl. sovány húsból készített darált hús, virsli, mozzarella, trappista, gouda, más félkemény sajtok), amelyek megfelelnek az ízlésünknek, akkor ezeket változatosan felhasználva nem vesztünk semmit étrendünk élvezetéből. Egy 0,1%-os natúr joghurttal készített sokgyümölcsös smoothie is lehet olyan jó, mint egy 3,5%-ossal készített.
A fentieket persze ne értsük félre, a csökkentett zsírbevitel egyáltalán nem azt jelenti, hogy az étrendünk ne tartalmazzon zsírokat, hiszen ezek is fontos makrotápanyagok. A jelenleg aktuális ajánlások szerint - egyéni feltételektől függően - a napi energiabevitelünk 25-35%-a származhat zsírokból - ez lássuk be, azért nem kevés. Azonban fontos, hogy a zsírbevitelünk elsődleges forrásai a növényi alapú, telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékok legyenek, pl. növényi olajok: olíva-, lenmag-, tökmag stb., diófélék, mandula és olajos magvak. Emellett a fentiek azt sem jelentik, hogy ezentúl le kell mondanod kedvenc camembert sajtodról vagy a buffala mozzarelláról - tartogasd ezeket különleges alkalmakra, baráti, családi összejövetelekre, ünnepi reggelikre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni,...
A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.
Jenei GrétaLejár az egészségtelen ételek kora: íme a jövő élelmiszerei
Összegyűjtöttük, hogy melyek azok az élelmiszerek és praktikák, amelyek a jövőben elengedhetetlenek lesznek, de már most is könnyedén elérhetőek.
NosaltyEzek a gyulladáskeltő élelmiszerek segítik elő a szívproblémák kialakulását
Egy új kutatás szerint az úgynevezett gyulladást elősegítő élelmiszerek hajlamosabbá tehetik az embereket a szívproblémák és a stroke kialakulására.
NosaltyEzek a tünetei a vas-, a magnézium- vagy a B12-hiánynak
A tápanyagok hiánya sokféle tüneten keresztül megnyilvánulhat. Mivel ezek nem feltétlenül sajátosak, nem könnyű felismerni a tápanyagok hiányának okát. Az egészségünk érdekében fontos erre odafigyelni, most elmondjuk, bizonyos tünetek milyen hiányra utalhatnak.
Jenei Gréta