Tárolási 1 x 1 – gyümölcsök

Miközben tobzódunk a zamatos gyümülcsökben, ne feledkezzünk meg a helyes tárolásukról sem! Hozd ki te is a maximumot belőlük a kisokosunk segítségével!

Kétségkívül a kertből vagy piacról frissen (be)hozott gyümölcsök a legfinomabbak, de sokszor nem fogynak el aznap. Ha már tárolni kényszerülünk őket, jó, ha tudjuk, melyiket hogyan érdemes raktározni felhasználásig, és körülbelül meddig őrzik meg frissességüket.

Alapszabályok

  • A gyümölcsöket és zöldségeket mindig mosatlanul tároljuk.
  • Mielőtt a tároló helyre tesszük, válogassuk át, és csak az ép, hibátlan, egészséges egyedeket raktározzuk el későbbi felhasználásig.
  • Időnként érdemes ránézni a tárolt alapanyagokra, és az esetlegesen romlásnak indult darabokat eltávolítani közülük.
  • Az íz, vitamintartalom és állag szempontjából is szerencsés, ha mihamarabb elfogyasztjuk vagy felhasználjuk a friss árut.
  • A hűtőben tárolt gyümölcsöket 1-2 órával fogyasztás előtt vegyük ki a hidegről, hogy mire beleharapunk, szobahőmérsékletűre melegedhessenek, ugyanis így érvényesülnek csak igazán az ízek.

A tudnivalók:

cseresznye: lehetőleg szárastul vegyük vagy szedjük, így tovább eláll a hűtőben, kb. 1 hétig megőrzi frissességét

görögdinnye: az egész dinnyét a legjobb, ha egy jó hűvös pincében tároljuk (így akár 10 napig eláll), ha ilyenünk nincs, vágjuk félbe, fóliázzuk le, tegyük hűtőbe, és pár napon belül együk meg

egres: hűtőben 1 hétig eláll

kajszibarack: hűtőben tartsuk, a keményebb példányok 2 hétig is bírják

körte: az érettebb körtét hűtőben tároljuk és 1-2 napon belül fogyasszuk el, a keményebbek lehetnek a konyhapulton

málna: hűtőben, lehetőleg egy rétegben tároljuk, 1-2 napnál ne tovább

meggy: szárastul véve vagy szedve tovább bírja, de 1 héten belül fogyasszuk el a hűtőből

őszibarack és nektarin: a keményebb barackokat szobahőmérsékleten is tarthatjuk, a puhábbakat mindenképpen tegyük hűtőbe, így 1-2 hétig élvezhetjük őket

ribizli: ha lehet, szárastul vegyük vagy szedjük, és így tartsuk a hűtőben, 5-6 napig friss marad

sárgadinnye: hűtőben 4-5 napig eláll

szeder: gyorsan romlik, hűtőben tároljuk, 1-2 napnál tovább ne őrizgessük

szilva: jól bírja a tárolást, hűtőben akár 2-3 hétig is megőrzi frissességét.

NoSalty-tipp: Sok gyümölcs várja a sorsát a hűtődben? Ha kell egy jó recept felhasználásukhoz, kattints ide, majd pötyögd be, mi van a hűtődben, vagyis az eltüntetni kívánt alapanyagokat, és máris érkeznek a jobbnál jobb ötletek!

Egészséges lekvárok >>

A fent megadott tárolási idők körülbelüliek, nagyban függ az eltarthatóság a gyümölcs érettségi fokától!

Szüretelj őszibarackot! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...