Új köntösben a tarhonya: az apró szemek izgalmasabb felhasználása

Több nagyon magyar étel elengedhetetlen kísérője a tarhonya. Ebben a szerepben már ismerjük, és őszintén, talán kezd kicsit egyhangúvá válni a konyhai használata. Ne hagyjuk, hogy erre a szomorú sorsa jusson a tarhonya, főzzünk vele változatosan!

Apró, lepirított tésztaszemek a pörkölt és a kovászos uborka között, esetleg krumplival és kolbásszal összekevert egytálételként: ez a tarhonya hétköznapi oldala. És tényleg van, amikor erre van szükség. De mit csináljunk azokon a napokon, amikor valami újat kíván a gyomrunk? Ehhez olvashatunk itt pár ötletet, amelyek teljesen új fényben világítják meg a tarhonyát.

Új köntösben a tarhonya: az apró szemek izgalmasabb felhasználása

Levesbetét

Mivel hasonlóan apró, mint az eperlevél vagy a lúdgége, a tarhonya is ugyanúgy alkalmas lehet levesbetétnek. Például egy nagy tál aranyló húslevesben, esetleg az egyszerű paradicsomlevest gazdagítva vagy minestroneban is mind megállja a helyét.

Külön is megfőzhetjük, sós vízben, de akár közvetlenül a rotyogó levesben is.

Salátatöltelék

A maradék főtt tarhonya új életet kezdhet egy hideg salátában. Persze frissen is főzhetünk egy adaggal, ebben az esetben hűtsük ki használat előtt.

Párosítsuk friss leveles zöldekkel, lágy sós sajtokkal (pl. feta), olajbogyóval. Öntsük nyakon bőségesen olívaolajjal, facsarjunk rá citromlevet. Ízesítsük különböző aromás fűszernövényekkel. Mivel tészta van benne, önmagában is elég laktató lesz, de akár sült hús mellett is tálalhatjuk.

Ropogós falatok

Szintén a maradékmentés egy módja lehet, ha kis pogácsákat csinálunk a tarhonyából. Az apró szemek hidegen amúgy is hajlamosak összeragadni, így könnyedén formázhatunk belőlük golyókat. Ha mégsem akarna összeállni, keverjünk hozzá felvert tojást és reszelt sajtot.

A megformázott falatokat süssük ki egy serpenyőben, kevés olajon, amíg minden oldaluk aranybarna nem lesz. Tálaljuk frissen, melegen, néhány mártogatós kíséretében.

Tésztaétel

És ugyan miért ne lehetne a tarhonyából tésztaétel? Hiszen ugyanúgy egyenjogú tagja a különböző alakú és formájú tészták világának, mint a spagetti, szélesmetélt vagy fusilli.

Érdemes olyan tésztaételt főzni belőle, ami nem annyira szószos, inkább darabos (pl. sült csirke, zöldségek, olajbogyó), mert az ilyen fogásokban nem vesznek el az apró szemek.

Édességként

Utoljára maradt a legpolgárpukkasztóbb ötlet, miszerint a tarhonyát akár édesen is élvezhetjük. Ugyan nálunk nincs túl nagy hagyománya, a világ egyes részein (főleg a Közel-Keleten) jól ismert desszert az édes tarhonya.

Főzzük meg tejben vagy kókusztejben egy kevés cukorral, citromhéjjal és fahéjjal. Ha puhára főtt dobjunk rá egy kis kocka vajat, és keverjük el aszalt gyümölcsökkel, magvakkal. Nem áll ez túl messze egy tejberizstől, sokkal ismerősebb élmény lesz, mint gondolnánk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Szokatlan, de elképesztően finom konyhai megoldások:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...