A tarhonya nem sokszor kerül főszerepbe: általában köretként tengeti napjait, és maximum akkor jut neki nagyobb hangsúly, amikor például egy pásztortarhonyába kerül. Adhatunk neki mégis nagyobb teret, mert egy igen különleges, izgalmasan használható, magyaros tészta. És épp ezért, mert magyaros, a tarhonya mellé valami igazán ungarische körítés kell, például lecsó. No, de nem ám akárhogy: krémesen, szaftosan érkezik a kedvenc nyári fogás, még egy utolsó, kora őszi hurrára.
Sült lecsó, krémesen
Nem is kérdés, hogy hagyományos, klasszikus úton a lecsó főzve készül, és ez rendjén is van így. De ugyan ki hívta életre azt a szabályt, hogy ennek így is kell maradnia? Bizony, senki!
Készíthetünk lecsót sütőben is, hiszen a zöldségek állaga ugyanolyan lesz, ugyanúgy levet eresztenek, mint a fazékban.
Sőt, plusz élvezetekkel is jár a lecsó sütése: sokkal, de sokkal komplexebb íze lesz az ételnek, hiszen lesznek benne karamellizált darabok, amelyek izgalmasabbá teszik a fogást. Ami pedig a jelen receptnek is előnyére válik: a sült zöldség turmixban krémesíthetővé válik.
Piruljon a tarhonya
Ha tarhonyát főzünk, főzhetjük lustán, csak simán vízben, de ekkor rengeteg ízt veszítünk. A tarhonyát szépen, türelmesen, egy kevés olajon aranybarnára kell pirítani, majd utána bő vízben megfőzni.
A fenti módszer a lecsókrémes tarhonyának is nagyon jól áll: így a zöldségekben és a tésztában is lesz némi karamellizált, pirult vonal.
Készítsünk lecsókrémes tarhonyát!
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, 2 db kápiapaprika, 2 db tv paprika, 1 db hegyes erős paprika, 1 fej fokhagyma, 1 nagy db főzőhagyma, 5 ek olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 500 g tarhonya, 6 db tojás, 100 g sült hagyma
A mi konyhánkban így készült a tarhonya:
@nosalty.hu Ettetek már így lecsót? 🍅 #nosalty #tiktokhungary #cooking #lecso @egeszalakos ♬ Celebrate the Good Times - Mason
A paradicsomot, paprikákat és hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és egy tepsire tesszük a fokhagyma megpucolt gerezdjeivel együtt. Leöntjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet átmasszírozzuk.
230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 25 perc alatt puhára sütjük őket.
Közben lepirítjuk kevés olajon, majd a csomagolás utasításai szerint készre főzzük a tarhonyát.
A megsült zöldségeket krémesre turmixoljuk, majd hozzáöntjük a megfőtt tarhonyához. Az egészet elkeverjük, és tálakba szedjük. Tükörtojással és sült hagymával tálaljuk.
A lecsókrémes tarhonya teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálni: