Tarajos burgonya, a laktató vacsora

Krumplirajongók, figyelem: könnyen elkészíthető, látványos krumpliétel egy kis csavarral. Máris mutatom!

Amikor gyermekkorom egy fontos részét az Egyesült Államokban töltöttem, nagy érdeklődéssel figyeltem az amerikaiak krumplievési szokásait. Ez talán azon kevés étkezési sajátosságaik egyike, amit nem tettem annyira magamévá, lévén, hogy igyekszünk figyelni az egészségesebb étkezésre, ami azt jelenti, hogy kevesebb krumplit is fogyasztunk. Nem, ez sajnos nem jelenti azt, hogy nem szeretjük, de igyekszünk távol tartani magunkat a burgonyás ételektől. Néha viszont az akarat meggyengül, és akkor jöhet egy olyan igazi "krumplis krumpli" étel.

Az amerikai szokásokra visszatérve: a krumplihéj az egyik legkeresettebb csemege. Nekünk furcsa lehet, de nagyon ízletes – sajttal ropogósra sütve, töltve, szalonnapörccel, sokféleképpen fogyasztják, ahogy a töltött burgonyát is. Már-már klasszikusnak számít a tejfölös-snidlinges töltelék, ahogy egy főtt-sült egész burgonyára halmozva étvágygerjesztően lassan lefelé csorog.

A tarajos krumpli ezeknek a keveréke, egy ízletes öszvér, amelyet seperc alatt lehet előkészíteni - bár nem seperc alatt sül meg. Mindenesetre nem kell vele pepecselni, és igazi ízbomba.

A lényeg, hogy olyan krumplit válasszunk, ami nem esik szét, még ha egy kicsit főzni is kell. Ilyen például a sárga burgonya. Azt javaslom, kisebb szemekkel kísérletezzünk, mert jobban átsül. Ha nagyobbakat választunk, akkor érdemes előfőzni, de csak addig, míg épp elkezd puhulni, hogy ne törjön, ne morzsálódjon az elkészítésnél. A recept adott, és nagyon egyértelmű, viszont számtalan lehetőséget rejt magában. A tejszín fűszerezésénél például lehetünk bátrabbak, használhatunk friss kakukkfüvet, vagy szerecsendiót, cayenne borsot, fűszerpaprikát. Elhagyhatjuk a fokhagymát, és helyette hagymával is kipróbálhatjuk, akár úgy is, hogy a résekbe tűzködjük. A vajat lecserélhetjük fűszervajra, de akár kacsazsírra is, a variációk száma a képzeletünkön múlik.

A krumpli nagyon megbocsájtó és könnyen alkalmazkodó alapanyag, nyúzzuk is csak bátran, formáljuk a saját igényünkre. A parmezán lecserélése kényes kérdés viszont, mert - ha csak nem vágyunk egy nagy olvadt sajttenger közepén ülő krumpliszemre, valami kemény sajtot kell találnunk. A füstölt sajtot mozzarellára, chedarra, trappistára válthatjuk, a tálalásnál pedig megadhatjuk magunkat a tejtermékek további képviselőinek, és kanalazhatunk a tetejére tejfölt, krémsajtot, hogy a sült sajt keveredjen egy kevés krémességgel is.

A recept maga nagyon jól formálható, és alkalmas arra, hogy a saját családi ízvilágra alakítsuk. Nem kifejezetten diétás, de a még mindig nem olyan közeli hideg napokra laktató, melengető étel. Lelkiismeretfurdalás nélkül együk, mert ahhoz túlzottan finom!

A Tarajos burgonya receptjéért kattints a fotóra!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...