Bizony, a szüleinknek nagy hatása van az étkezési szokásainkra

Bár az ízlésünk különbözhet a szüleinkétől, az ételekhez fűződő kapcsolatunkat nagyban befolyásolja, hogy gyerekként milyen példát láttunk.

Miért szeret valaki nagy lakomákat tartani? Más miért állva eszi meg az ebédjét? Persze a körülmények is befolyásolják, hogy éppen hogyan eszünk, de honnan erednek a jellegzetes táplálkozási szokások, amelyek jól jelzik, hogy milyen az ételekhez fűződő kapcsolatunk? Nos, az otthoni minta határozza meg ezt elég jelentősen, ugyanis a gyerekkorban látott szülői minta később a saját viselkedésünkké válik, és ezek mentén alakulnak ki bizonyos táplálkozási szokások.

Bizony, a szüleinknek nagy hatása van az étkezési szokásainkra

Rohanó világ, gyors étkezések

Courtney Hines dietetikus a Delish-nek mesélt arról, hogy milyen ereje van a szülői mintának táplálkozás terén:

Ha a legtöbb ételt menet közben fogyasztod el, állva, a mosdókagyló fölött vagy vezetés közben, a gyerekek azt tanulják meg, hogy az étkezés valami olyan dolog, amivel sietni kell, hogy a következő dologgal foglalkozhassanak.

Elmondása szerint ez azt is megnehezíti, hogy a gyerekek megtanulják felismerni a testük jelzését, hogy tele vannak, így káros étkezési szokások alakulhatnak ki náluk.

A gyerekek magukba szívják gondozójuk minden szavát és tettét, és ez az ételek terén is igaz. Megjegyzik, hogyan beszél az ételekről, és hogyan eszik. „A kulcsa az ismétlés, ismétlés, ismétlés. Ajánlj folyamatosan többféle ételt, még ha úgy is tűnik, hogy a gyereked elutasítja őket. A kitartás kifizetődik” – tanácsolja Hines.

A genetika is beleszól

Bizonyos esetekben a genetikai adottságok is befolyásolják az ételekhez fűződő kapcsolatot, így például az allergiák. „Ha az egyik szülő nagyon allergiás egy ételcsoportra, akkor a gyerekek nagyobb eséllyel örökölhetik ugyanezt.”

Sokak szerint a koriandernek szappaníze van, de ez nemcsak valami hepp, genetikai oka van a markáns véleménynek és utálkozásnak: ezekben az emberekben a szaglóreceptorok egy csoportjának változása okozhatja, hogy a koriandernek szappaníze lesz.

Az ételek tekintetében, ahol nem szól bele a genetika, ott az emberek könnyebben tudnak új étkezési szokásokat felvenni azzal, hogy új ételeket kóstolnak, és minél többféle módon főznek. A gyerekek számára pedig elengedhetetlen, hogy új dolgokat próbáljanak ki.

A kulcs a próbálgatás és az ismétlés

Hines magyarázata szerint: „A gyerekek ízlelőbimbói folyamatosan változnak, ezért kulcsfontosságú, hogy újra és újra megkóstolják az ételeket, hogy új táplálkozási szokások és preferenciák alakuljanak ki náluk."

Időbe telik a gyerekeknek, amíg hozzászoknak egy új ízhez és textúrához, ezért fontos, hogy már fiatal korban minél többféle étellel találkozzanak.

A jó hír, hogy a legjobb helyen vagy ahhoz, hogy inspirációt meríts az új ételekhez a saját vagy gyermeked táplálkozási szokásainak színesítéséhez!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Egy kis segítség a színes, változatos és izgalmas étkezéshez:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...