Táplálék és pollen keresztallergiák

Hogyan hat a pollenallergia a táplálkozásra? Összegyűjtöttük, mi az, amit a pázsitfűfélék virágzása idején a keresztallergiáról tudni érdemes.

Nyakunkon a nyár, az időjárás egyre melegebb, a fák, a bokrok virágba borultak. Az aktuális időjárás-jelentés pedig jelzi: a levegőben magas a pázsitfű-, a csalán- és az útifűfélék pollenkoncentrációja. Ez az információ különös jelentőséggel bír a pollenallergiások számára, hiszen segíti őket a betegségükkel járó kellemetlen tünetekre és kezelésükre való felkészülésben.

Kevesen tudják azonban, hogy a levegőben szálló virágpor hatást gyakorolhat akár táplálkozásunkra is.

Milyen összefüggés áll a pollenallergia és a táplálkozás között?

Pollenallergia esetében a szervezet kóros immunreakcióval válaszol a belélegzett virágporban található fehérjék megjelenésére, ez okozza az allergia tüneteit. Előfordul, hogy a táplálék hasonló felépítésű fehérjéit az immunrendszer szintén rosszul ismeri fel és keresztreakció indul el, amely érzékenységhez vezet, azaz pollen-táplálék allergia szindrómát okoz. Ennek tünetei elsősorban a száj és torok területét érintik. Általában a táplálék elfogyasztását követő rövid időn belül tapasztalhatunk például égő, viszkető érzést a száj környékén, könnyezést, orrfolyást, de előfordul a gyakori tüsszögés is.

Édeskömény gratin

Avagy csőben sült édesköménygumók. Kiváló köret grillezett, és egyéb módon, markánsabb ízesítés nélkül készített halak mellé.

Mint ahogyan a pollenjelentésekből megtudhatjuk, az évnek ebben a szakában - májustól körülbelül július végéig - a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifűfélék pollen koncentrációja magas. Lássuk, hogy azoknak akik ezekre a pollenekre allergiások milyen ételek okozhatnak további panaszokat?A pázsitfűfélék esetében a pollen-táplálék keresztreakció előfordulása aburgonya, aparadicsom, aborsó, alencse, aföldimogyoró, és aszójaesetében lehetséges. Útifű pollen allergia miatt pedig asárgadinnyeelfogyasztása okozhat panaszt.

Tudni kell azonban, hogy keresztreakció nem minden esetben fordul elő. Az étrendből csak abban az esetben szükséges a felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket elhagyni, ha ezt az allergológus tanácsolja, mert az elfogyasztásuk panasz okoz, vagy ha korábban előfordult súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk). A csalánféléknél pollentáplálék-keresztreakció kialakulása nem valószínű. Pollentáplálékallergia-szindróma Magyarországon leggyakrabban a nyírfa és a parlagfű esetében fordul elő.

Ismert-e keresztreakció másféle allergének esetében is?

Keresztreakció nemcsak növényi eredetű allergének esetében jelentkezhet. Gyakran előfordul az állati eredetű allergének között is – atehéntejfehérje-allergiaesetében például olyan nagy a keresztreakció valószínűsége, hogy más emlősállatok teje sem fogyasztható, sőtmarha- ésborjúhússem. A tojásra allergiások pedig kerüljék a madártollal való érintkezést, a a szárnyashús viszont nem minden esetben okoz náluk panaszokat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...