Honnan tudhatjuk, hogy biztonságosak-e a teflonjaink?

Egyes tapadásmentes edények káros PFOA-kat tartalmazhatnak – de honnan tudhatjuk, hogy a miénk biztonságos-e?

A tapadásmentes edények vagy teflonok igen népszerűek minden háztartásban, mivel a felületükre nem ragadnak rá a készülő ételek: a palacsinta vagy a tojás könnyen eltávolítható róluk. Emellett a tisztításuk is könnyű, egyszerű. A kérdés csak az, hogy biztonságosak-e.

Honnan tudhatjuk, hogy biztonságosak-e a teflonjaink?

Az elmúlt években sok dráma övezte ezeket a serpenyőket, mivel kiderült, hogy mérgező anyagokat, PFOA-kat tartalmazhatnak. Kétségtelen, hogy a perfluoroktánsavak károsak, különösen a magzatokra és a fejlődésben lévő gyerekekre – és ha a mi edényeink egy adott dátum előtt készültek, akkor ez valószínűleg azokra is igaz.

Mi is a teflon?

A Teflon gyakorlatilag a politetrafluor-etilén nevű szintetikus vegyszer márkaneve, amelyet számos háztartási termék készítésénél használnak. A hátránya, hogy nem biztonságos, ha elfogyasztjuk vagy felszívódik a szervezetben, hiszen növelheti a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát. Tény, hogy a vizsgálatok kimutattak néhány összefüggést ezen a téren, mégis: mind a mai napig használják edények készítésére, mivel a Teflonnal kapcsolatos biztonsági aggályok többnyire megszűntek.

Most már biztonságos?

A Teflon márkanevet tehát gondolatban sokan összekapcsolják a rák kialakulásának kockázatával. De valójában a fent említett PFOA nevű vegyi anyag lehet káros, amelyet korábban a teflon előállításához használtak.

A tilalomnak köszönhetően azonban a 2013 után készült teflon és tapadásmentes konyhai eszközöknek mentesnek kell lenniük a káros PFOA-tól.

Milyen hatásai vannak a PFOA-nak?

Egyes tanulmányok a PFOA-t a rákkal, az immunhiányos állapottal és számos egyéb egészségügyi problémával hozták összefüggésbe. Azt is kimutatták, hogy hatással van a növekedésre és fejlődésre, valamint károsítja a májat laboratóriumi állatokban.

Egy bizonyos év előtt készült Teflon-edények mérgezőek lehetnek

A legtöbb gyártó 2002 körül már leállította a PFOA-t tartalmazó tapadásmentes edények gyártását. A törvényi szabályozásra azonban még elég sokat kellett várni: Európában 2008-ban, az Egyesült Államokban pedig 2014-ben tiltották be az anyagot.

Ez azt jelenti, hogy az ezeknél korábbi években készült serpenyők jó eséllyel mérgezőek. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, inkább cseréljük le a jelenleg használt edényeinket!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...