A mozgásforma, ami több betegség kockázatát is csökkenti

És a legjobb, hogy már heti 30 perc is elengedő ebből a mozgásformából ahhoz, hogy csökkentsd a diabétesz vagy mondjuk a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A British Journal of Sports Medicine című orvosi szaklapban megjelent kutatás arra az eredményre jutott, hogy már heti harminc perc izomerősítő tréning 10-20 százalékkal csökkentheti az olyan betegségekben való elhalálozás kockázatát, mint a rák vagy szívinfarktus – írja a marieclaire.hu.

A mozgásforma, ami több betegség kockázatát is csökkenti

A kutatás összesen 5 ország tizenhat tanulmányának végeredményit elemezte, melyben 18–97 év közöttieket vizsgáltak. Az összes tanulmányban az izomerősítő edzések hatékonyságát vették górcső alá a felnőttek egészségére nézve.

A szakemberek azt állapították meg, hogy már heti 30 perc súlyzós edzés akár 10-20 százalékkal csökkentheti a halálozás kockázatát.

A diabétesz kialakulásának esélyét is csökkenti a heti a félórás edzés, de ha ezt az időt felemeljük 60 percre, akkor tovább nőnek a jótékony hatásai. Ennek hátterében az áll, hogy az izomszövet nagy szerepet játszik a cukor anyagcseréjében.

Továbbá azt is megállapították, hogy az súlyzós edzések okozta izomnövekedés és izomerősítés bizonyos rákfajták – különösen a béldaganatok, vese-, húgyhólyag- és hasnyálmirigyrák – esetében akár 10 százalékkal is csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét.


Még több a mozgásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...