Tankolj fel belőle! Medvehagymázz!

Kár volna csak röpke szezonjában élvezni a medvehagyma csodás ízét és megannyi jótékony hatását. Szorgos hangya módjára szedd tele te is a kosarad, mi pedig segítünk eltenni télire!

Medvehagymás pesto

Mr Smith valamelyik nap hazajött a frissen szerzett medvehagymával nagy örömünkre, mert nagyon szeretjük ezt a finom csemegét. Ebből azonban alkotni kellett valami nagyszerűt, s mint mindig, ...

Jó tudni

Mielőtt elkapna bennünket a medvehagymaláz, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy törvényi szabályozás értelmében fejenként legfeljebb napi 2 kg-nyi levél gyűjthető, az ezt meghaladó mennyiség szedése engedélyhez kötött. Persze védett területen egyáltalán nem szabad gyűjtögetni, míg saját birtokon belül kedvünkre tépkedhetjük. Bárhol is teszünk szert medvehagymára, gondoljunk a jövőre: sose gyökerestől szedjük, s ha lehet, hagyjunk egy-két levelet a tövön, hogy tovább szaporodhasson ez az értékes növény.

Medvehagyma, te csodálatos! >>

Így tisztítsd!

Akármelyik tartósítási módszert választjuk, minden esetben az alábbiak szerint járjunk el:

  • csippentsük le tőben a szárat,
  • mossuk meg,
  • majd alaposan szárítsuk le! (Konyhai papírtörlőn vagy salátacentrifuga segítségével.)

Medvehagyma olajban

Köztudott, hogy imádom a hagymát. A hagymát is hagymával... Na és van nekem egy Drága kedves barátnőm, akivel jókat szoktunk hagymázni. Na ez a drágalátos, kinek becses neve Ági, egy ...

Irány a mélyhűtő!

Ha a fagyasztás mellett döntünk, eltehetjük a leveleket egészben, aprítva vagy teljesen pépesített formában is. A legjobb, ha mindegyikféleképpen kerül a jégre a medvehagymából, hisz más és más ételekhez tudjuk használni mindhármat.

  • Érdemes egészen kicsi adagokban gondolkozni, így egyszerre fel tudjuk használni később, amit kiveszünk a mélyhűtőből.
  • A kiporciózott medvehagymát, intenzív illata miatt, duplán, akár triplán csomagoljuk be.
  • A pépes változat esetében praktikus a fóliával kibélelt jégkockatartó használata a tároláshoz.

4 kihagyhatatlan tavaszi zöldség >>

Szárítva

Egyszerű és nagyszerű módja a medvehagyma ízesítőként való eltevésének a szárítás. Ehhez egy rétegbe rendezzük a tiszta leveleket és jó meleg helyen hagyjuk száradni. (Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, sütőbe is dughatjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a levelek.) A száraz leveleket összemorzsoljuk, tiszta, zárható fedelű üvegekbe tesszük és a fűszerek közt tároljuk.

Ennyi mindent készíthetsz medvehagymából:

{ GALÉRIA = title:Kihagyhatatlan%20medvehagym%C3%A1s%20fog%C3%A1sok, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Olajos változatok

  • Hidegen: felaprítjuk a tiszta, száraz leveleket, üvegcsébe nyomkodjuk és felöntjük olajjal. (Nem szükséges, de sót is keverhetünk a medvehagymához.) Hűtőben tároljuk.
  • Fűszerolajat is könnyedén készíthetünk a medvehagymából: hidegen sajtolt olajba tesszük a felaprított medvehagymát, némi só társaságában, kb. 2 héten keresztül hagyjuk állni, majd átszűrjük a zöldes olajat, innentől hűtőben tartjuk.
  • Melegen is eltehetjük a zöld csodaleveleket, bár ekkor kétségkívül veszítenek valamennyit beltartalmi értékükből: némi olajon megdinszteljük a felaprított medvehagymát, ízesíthetjük egy kis sóval. Ne hevítsük fel, épphogy csak összeesnek a levelek, már tehetjük is a sterilizált üvegekbe, tetejüket rátéve pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • És persze pesto formájában is kitűnő megoldás átmenteni a szezonon kívülre egy kis medvehagymát. Bár ennek felhasználási lehetősége korlátozottabb, mint az előző módon eltett leveleké.

Káosz a hűtőben? Tedd rendbe! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...