Tankolj fel belőle! Medvehagymázz!

Kár volna csak röpke szezonjában élvezni a medvehagyma csodás ízét és megannyi jótékony hatását. Szorgos hangya módjára szedd tele te is a kosarad, mi pedig segítünk eltenni télire!

Jó tudni

Mielőtt elkapna bennünket a medvehagymaláz, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy törvényi szabályozás értelmében fejenként legfeljebb napi 2 kg-nyi levél gyűjthető, az ezt meghaladó mennyiség szedése engedélyhez kötött. Persze védett területen egyáltalán nem szabad gyűjtögetni, míg saját birtokon belül kedvünkre tépkedhetjük. Bárhol is teszünk szert medvehagymára, gondoljunk a jövőre: sose gyökerestől szedjük, s ha lehet, hagyjunk egy-két levelet a tövön, hogy tovább szaporodhasson ez az értékes növény.

Medvehagyma, te csodálatos! >>

Így tisztítsd!

Akármelyik tartósítási módszert választjuk, minden esetben az alábbiak szerint járjunk el:

  • csippentsük le tőben a szárat,
  • mossuk meg,
  • majd alaposan szárítsuk le! (Konyhai papírtörlőn vagy salátacentrifuga segítségével.)

Irány a mélyhűtő!

Ha a fagyasztás mellett döntünk, eltehetjük a leveleket egészben, aprítva vagy teljesen pépesített formában is. A legjobb, ha mindegyikféleképpen kerül a jégre a medvehagymából, hisz más és más ételekhez tudjuk használni mindhármat.

  • Érdemes egészen kicsi adagokban gondolkozni, így egyszerre fel tudjuk használni később, amit kiveszünk a mélyhűtőből.
  • A kiporciózott medvehagymát, intenzív illata miatt, duplán, akár triplán csomagoljuk be.
  • A pépes változat esetében praktikus a fóliával kibélelt jégkockatartó használata a tároláshoz.

4 kihagyhatatlan tavaszi zöldség >>

Szárítva

Egyszerű és nagyszerű módja a medvehagyma ízesítőként való eltevésének a szárítás. Ehhez egy rétegbe rendezzük a tiszta leveleket és jó meleg helyen hagyjuk száradni. (Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, sütőbe is dughatjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a levelek.) A száraz leveleket összemorzsoljuk, tiszta, zárható fedelű üvegekbe tesszük és a fűszerek közt tároljuk.

Ennyi mindent készíthetsz medvehagymából:

{ GALÉRIA = title:Kihagyhatatlan%20medvehagym%C3%A1s%20fog%C3%A1sok, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Olajos változatok

  • Hidegen: felaprítjuk a tiszta, száraz leveleket, üvegcsébe nyomkodjuk és felöntjük olajjal. (Nem szükséges, de sót is keverhetünk a medvehagymához.) Hűtőben tároljuk.
  • Fűszerolajat is könnyedén készíthetünk a medvehagymából: hidegen sajtolt olajba tesszük a felaprított medvehagymát, némi só társaságában, kb. 2 héten keresztül hagyjuk állni, majd átszűrjük a zöldes olajat, innentől hűtőben tartjuk.
  • Melegen is eltehetjük a zöld csodaleveleket, bár ekkor kétségkívül veszítenek valamennyit beltartalmi értékükből: némi olajon megdinszteljük a felaprított medvehagymát, ízesíthetjük egy kis sóval. Ne hevítsük fel, épphogy csak összeesnek a levelek, már tehetjük is a sterilizált üvegekbe, tetejüket rátéve pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • És persze pesto formájában is kitűnő megoldás átmenteni a szezonon kívülre egy kis medvehagymát. Bár ennek felhasználási lehetősége korlátozottabb, mint az előző módon eltett leveleké.

Káosz a hűtőben? Tedd rendbe! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...