A tamarind Afrika trópusi vidékeiről származik. A tamarind kezdetben fehér, lágy terméshúsú, beérve azonban barnára színeződik, és szívós-ragacsossá válik, íze üdítő, kellemes, savanyú-zamatos. A gyümölcsnek rengeteg jótékony hatása van, nézzük, melyek ezek.
Segíti a fogyást
A tamarind rostokban gazdag, és alacsony a zsírtartalma. Ezen kívül tartalmaz flavonoidokat és polifenolokat, amelyek köztudottan segítik a fogyást. Emellett tele van még hidroxi-citromsavval is, amely csökkenti az étvágyat azáltal, hogy gátolja az amilázt, a szénhidrátok zsírrá alakításáért felelős enzimet.
Enyhíti a gyomorfekélyt
Egy emésztőrendszeri gyulladás, mint például a gyomorfekély, nagyon kellemetlen és fájdalmas betegség, mely általában a gyomor és a vékonybél belső nyálkahártyáján megjelenő sebek formájában jelentkezik. A tamarindban található polifenolvegyületeknek köszönhetően azonban ez a gyümölcs megelőzheti ezeket a fekélyeket.
A cukorbetegségen is segít
A tamarindmag-kivonatokban gyulladáscsökkentő vegyületek találhatóak, sőt, ezen kívül még a cukorbetegséget stabilizáló hatóanyagok is fellelhetőek, melyek visszafordítják a hasnyálmirigy-szövet károsodását a cukorbetegeknél. A gyümölcsben található alfa-amiláz enzim csökkenti a vércukorszintet.
Védi a szívet
A benne található flavonoidok csökkentik az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, és emelik a HDL vagyis a „jó” koleszterint, így megakadályozzák a trigliceridek (egyfajta zsír) felhalmozódását a vérben. Magas káliumtartalma pedig segíti szabályozni a vérnyomást.
Még több izgalmas alapanyag: