Egy tálka mennyország: a creme brulee

Van már csokis, kávés, narancsos, sőt sajtos változata is, mi most mégis az eredetit, a vaníliás creme brulee-t mutatjuk be nektek. Higgyétek el, ez a legjobb dolog, ami egy tenyérnyi tálkába belefér!

Emlékszem az érzésre, amikor először fogtam a kezembe a Drágát. Kis, barna cserépedényben szolgálták fel, letették elém a kék kockás abroszra, és egy külön kistányéron hozták hozzá a kanalat. Ami ebben az esetben nemcsak az elfogyasztását segíti elő, hanem egyenesen célszerszámként szolgál. A creme brulee egyik legnagyobb vonzereje ugyanis a törésben rejlik. Tizen-iksz év távlatából is emlékszem, ahogy a kezembe vettem a kiskanalat, és jól irányzott csapásokkal feltörtem a kemény karamellréteget, hogy aztán a vaníliakrémmel összeforgatva elropogtathassam a mennyei törmelékeket. Első élményem a creme brulee-vel meghatározó volt, pedig nem is hazájában Franciaországban, hanem Barcelonában kóstoltam.

Créme brulée

A franciáknál égetett krém, a spanyoloknál pedig katalán krém az elnevezése. Vitatott, hogy kinek az érdeme e népszerű édesség megalkotása, mindenesetre köszönjük, akárkit illet is ...

Katalán krém

A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, ...

Másnap aztán megvolt az első élmény a spanyol változattal, a katalán krémmel is, ami csak annyiban különbözik francia rokonától, hogy fahéjjal és citrommal készítik. A műfaj lényege ugyanis a kiváló alapanyagokban rejlik. Mindegy, hogy mivel dobjuk fel, és ízesítjük a több mint 300 éves receptet, a szinte elronthatatlan édesség sikere csak az alapanyagokon múlik. Na, és persze a karamellen –hiszen az élvezet a kiskanállal való kalapácsolásnál kezdődik!

Recept elmenthető itt >>

Még több creme brulee-recept itt >>

Tudtad? Az első creme brulee receptje egy 1691-es szakácskönyvben jelent meg, melynek szerzője Francios Massialot volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...