Az ok, ami miatt nem tudsz takaró nélkül aludni kánikulában

Bár sokan megsülnek a takaró alatt a nyári kánikulában, mégsem képesek tőle megválni. Eláruljuk, hogy ennek mi az oka.

Veled is előfordult, hogy felkeltél az éjszaka közepén arra, hogy meleged van, lerúgtad magadról a takarót, de úgy meg nem tudtál visszaaludni? Mint kiderült, van tudományos magyarázata annak, miért nem tudunk megválni a kánikulában a takarónktól.

Az ok, ami miatt nem tudsz takaró nélkül aludni még kánikulában sem

A testhőmérséklet süllyedése elengedhetetlen az elalváshoz, de az is, hogy betakarózzunk, amikor álomra hajtanánk a fejünket.

Ez része az esti rutinnak. Enélkül az agyunk egyszerűen úgy érzi, hiányzik valami, így nem tudunk ellazulni és elaludni

– magyarázta Dr. Ellen Wermter pszichológus, alvásszakértő.

Egy másik szakértő, Dr. Sanam Hafeez, a New York-i Columbia Egyetem neuropszichológia professzorra azt mondja, hogy az alvás REM-fázisában csökken a szerotoninszintünk, mely egy olyan idegi ingerületátvivő vegyület, ami segít megnyugodni.

A takaró, főleg a súlyozott paplan, növeli a szerotoninszintet, tehát segít aludni.

Nagy melegben megoldás lehet, ha lecseréljük a paplanunkat nyárira, vagy csak egy lepedőt/paplanhuzatot használunk takaróként.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...