Talán nem is gondolnánk, de néhány konyhai tárgy esetében könnyű túlzásba esni, ha takarításról van szó, a túl gyakori tisztítás ugyanis akár károkat is okozhat. Nézzük, mely területekkel kell óvatosan bánnunk a konyhai takarítás szakértői szerint!
5 konyhai tárgy, amit túl gyakran takarítasz, és ezzel kárt okozol
Öntöttvas edények
Az öntöttvas edények könnyen elveszítik az olyan fontos tulajdonságaikat, mint a tapadásmentesség, ha túl gyakran vagy túl agresszíven mossuk őket. Hogy biztonságosan tarthassuk őket tisztán, használat után töröljük le papírtörlővel, öblítsük át forró vízzel, majd hagyja megszáradni!
A komolyabb szennyeződések eltávolításához próbáljuk meg durvaszemű sóval dörzsölni! De kipróbálhatjuk azt is, hogy tiszta vizet forralunk benne, vagy hogy hígított mosószerrel tisztítjuk át.
Fa vágódeszkák
Azt hinné az ember, hogy a fából készült vágódeszkák extra odafigyelést igényelnek a tisztítás során, mivel gyakori használatban vannak a sok aprítás és szeletelés miatt – de valójában épp ennek az ellenkezője igaz. Kerüljük el, hogy a deszkák hosszú időn át vízben álljanak és a mosogatógépbe se tegyük be őket! Inkább meleg szappanos vízzel gyorsan és gyengéden dörzsöljük át, majd szárítsuk ki. Így elkerülhetjük a vetemedést és a repedéseket.
Rozsdamentes acélfelületek
Bár a rozsdamentes acélból gyártott készülékek és felületek igen strapabíróak, hiszen jól viselik az ütődéseket, a karcolásoknak kevésbé ellenállóak. A tisztításuk során kerüljük a durva tisztítószerek vagy súrolószivacsok használatát, amelyek csúnya nyomokat hagyhatnak maguk után. Inkább gyengéd, nem súroló hatású tisztítószereket, enyhe szappant és vizet használjunk ezeken!
Gránit vagy márvány
A gránitból vagy márványból készült munkalapok kétségtelenül gyönyörűek és időtállóak. De fontos, hogy ne tisztítsuk őket túl gyakran és túl intenzíven. Semmiképp se alkalmazzunk ecetet, citromlevet vagy bármiféle savas anyagok ezeken, nehogy maró hatást fejtsenek ki. Egyszerű mosószeres szivaccsal töröljük át őket!
Szekrénybelsők
A szekrények tisztán tartása elengedhetetlen a konyha általános tisztaságához, de a belső részek nem igényelnek túl gyakori tisztítást – kivéve például, ha valami kiömlött vagy kiborult bennük. Ha csak néhány havonta töröljük át ezeket, az is bőven elég. Persze ha penészgombát vagy valamilyen kártevők jeleit látjuk, azonnal cselekednünk kell.
Még több takarítási tipp: