Ha már jártatok közel-keleti étteremben, biztosan találkoztatok a sült karfiol és a krémes, tahinis szósz párosával. Nekünk vitathatatlanul az egyik legnagyobb kedvencünk, mert egyszerre könnyű, laktató, és gyorsan elkészíthető: alig pár alapanyag és egy szűk fél óra kell csak hozzá. Szerintünk igazi vétek lenne nem kipróbálni, mert ettől még az antikarfiolisták is mind a tíz ujjukat megnyalnák!
Hogy mi is a tahini?
Nem más, mint szezámmagpaszta. A sűrű, drapp színű krémet előszeretettel használják a világ különböző országaiban. Nem mindig könnyű megtalálni, elsősorban bioboltokban juthatunk hozzá. Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha házi tahinit készítünk.
A házi tahini mindössze három hozzávalóból készül: szezámmagból, olajból és sóból
Eme nemes alapanyag, a tahini közbenjárásával pedig most egy különleges, közel-keleti tapast vagy akár főételnek is beillő fogást készítettünk sült karfiollal. Vegán, vegánok, íme az új szerelmetek!
Hozzávalók a tahinis sült karfiolhoz:
1 nagy fej karfiol, olívaolaj, só, bors, chilipehely, 100 g tahini, citromlé, fokhagyma, víz, szezámmag, petrezselyem – pontos recept itt!
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, a nagyobb rózsákat pedig vágjuk is félbe. Ne dobjuk ki a tönkjét sem, az pont olyan finom, mint a többi része!
A karfiolrózsákat tegyük egy nagy tálba, és csorgassuk meg bőségesen olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk-chilizzük alaposan. Forgassuk össze, hogy a fűszerek és a zsiradék egységesen érje a darabokat.
Borítsuk a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire, ha szükséges, akár kettőre. Fontos, hogy úgy helyezzük el a rózsákat, hogy ne érjenek össze, mert úgy kevésbé pirulnak egységesen.
220 fokos sütőben süssük 20-25 percet, grillfokozaton, ha van. Nézzünk rá rendszeresen, nehogy megégjen.
Közben gyorsan készítsük el a szószt: ehhez tegyük egy tálba a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a reszelt fokhagymát és a sót.
Kezdjük el összekeverni, a vizet pedig apránként, fokozatosan csorgassuk hozzá. Akkor jó a tahiniszósz állaga, ha egy hígabb hummuszra emlékeztet, és jól kanalazható
Jöhet is a tálalás
Kenjünk pár evőkanállal a szószból a tányér aljára, majd szedjünk rá a sült karfiolból.
Lesd meg a videót is:
Ízlés szerint szórjuk meg fekete szezámmaggal és petrezselyemmel. Ehetjük magában, vagy tunkolhatjuk lepénykenyérrel, zsemlével, amivel csak szeretnénk - mi nem ítélkezünk!
Recept és fotók: Rosanics Petra
A 'sült karfiol tahiniszósszal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több különleges finomság tőlünk nektek: