Ilyen, amikor a sült karfiol krémes szezámpasztafürdőt kap

A vegák és vegánok új szerelme lesz ez az étek, de a karfiolrajongók és az újdonságra nyitott húsevők is tuti odalesznek, ha kipróbálják ezt a krémes szezámmagpaszta-fürdőben ejtőző közel-keleti, fűszeres sült karfiolt. Minek ide hús, ha a zöldségek is ilyet tudnak!

Ha már jártatok közel-keleti étteremben, biztosan találkoztatok a sült karfiol és a krémes, tahinis szósz párosával. Nekünk vitathatatlanul az egyik legnagyobb kedvencünk, mert egyszerre könnyű, laktató, és gyorsan elkészíthető: alig pár alapanyag és egy szűk fél óra kell csak hozzá. Szerintünk igazi vétek lenne nem kipróbálni, mert ettől még az antikarfiolisták is mind a tíz ujjukat megnyalnák!

Hogy mi is a tahini?

Nem más, mint szezámmagpaszta. A sűrű, drapp színű krémet előszeretettel használják a világ különböző országaiban. Nem mindig könnyű megtalálni, elsősorban bioboltokban juthatunk hozzá. Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha házi tahinit készítünk.

házi tahini mindössze három hozzávalóból készül: szezámmagbólolajból és sóból

Eme nemes alapanyag, a tahini közbenjárásával pedig most egy különleges, közel-keleti tapast vagy akár főételnek is beillő fogást készítettünk sült karfiollal. Vegán, vegánok, íme az új szerelmetek!

Hozzávalók a tahinis sült karfiolhoz:

1 nagy fej karfiol, olívaolaj, só, bors, chilipehely, 100 g tahini, citromlé, fokhagyma, víz, szezámmag, petrezselyem – pontos recept itt!

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, a nagyobb rózsákat pedig vágjuk is félbe. Ne dobjuk ki a tönkjét sem, az pont olyan finom, mint a többi része!

A karfiolrózsákat tegyük egy nagy tálba, és csorgassuk meg bőségesen olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk-chilizzük alaposan. Forgassuk össze, hogy a fűszerek és a zsiradék egységesen érje a darabokat.

Borítsuk a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire, ha szükséges, akár kettőre. Fontos, hogy úgy helyezzük el a rózsákat, hogy ne érjenek össze, mert úgy kevésbé pirulnak egységesen.

220 fokos sütőben süssük 20-25 percet, grillfokozaton, ha van. Nézzünk rá rendszeresen, nehogy megégjen.

Közben gyorsan készítsük el a szószt: ehhez tegyük egy tálba a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet, a reszelt fokhagymát és a sót.

Kezdjük el összekeverni, a vizet pedig apránként, fokozatosan csorgassuk hozzá. Akkor jó a tahiniszósz állaga, ha egy hígabb hummuszra emlékeztet, és jól kanalazható

Jöhet is a tálalás

Kenjünk pár evőkanállal a szószból a tányér aljára, majd szedjünk rá a sült karfiolból.

Lesd meg a videót is:

Ízlés szerint szórjuk meg fekete szezámmaggal és petrezselyemmel. Ehetjük magában, vagy tunkolhatjuk lepénykenyérrel, zsemlével, amivel csak szeretnénk - mi nem ítélkezünk!

Recept és fotók: Rosanics Petra

A 'sült karfiol tahiniszósszal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges finomság tőlünk nektek:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...