Így készül a tabouleh, azaz a petrezselyemben úszó saláta

Egy saláta, amit a Közel-Kelet világa teljes szívvel imád, és annyira sok petrezselyem kell bele, hogy szinte már elszégyelljük magunkat. Ebédre, vacsorára, magában vagy hús/hal mellé, isteni és gyors. Bulgurral vagy kuszkusszal autentikus!

A tab(b)ouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, amely bulgurral is elképesztően jól működik. Első számú összetevője a friss petrezselyem és/vagy menta. Apró kockára vágott uborkával, hagymával és paradicsommal gazdagítják, és egyszerűen olívaolajjal és citromlével ízesítik.

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Mostanra már a nyugati országokban is egyre közkedveltebb, ami nem véletlen, hiszen frissítő, könnyű és egészséges. Mivel igen tartalmas, akár vegetáriánus főételként is kínálhatjuk, bár látványos és tökéletes kísérője a grillezett halaknak és húsoknak.

Próbáld ki velük:

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 közepes db kígyóuborka (kimagozva)
  • 100 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 g olajbogyó (vegyesen)
  • 1 közepes db kápia paprika
  • 2 db újhagyma
  • 1 közepes db gránátalma
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A durva szemű bulgurt kétszeres mennyiségű forró, sós vízben megfőzzük, majd lefedve hagyjuk kihűlni.

Előkészítjük a hozzávalókat. Apróra kockázzuk az uborkát, a paradicsomot, a lilahagymát és a kápiát, a petrezselymet és az újhagymát pedig durvára vágjuk. A gránátalmát kimagozzuk, és a olajbogyókat egyben hagyjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat a főtt bulgurral, majd az egészet nyakon öntjük olívaolajjal és citromlével. Továbbá reszelt citromhéjjal, sóval és borssal fűszerezzük.

Érdemes ezután pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, de tálalhatjuk akár frissen elkészülve is.

Lessétek meg videón is:

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A "Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája,' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...