Így készül a tabouleh, azaz a petrezselyemben úszó saláta

Egy saláta, amit a Közel-Kelet világa teljes szívvel imád, és annyira sok petrezselyem kell bele, hogy szinte már elszégyelljük magunkat. Ebédre, vacsorára, magában vagy hús/hal mellé, isteni és gyors. Bulgurral vagy kuszkusszal autentikus!

A tab(b)ouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, amely bulgurral is elképesztően jól működik. Első számú összetevője a friss petrezselyem és/vagy menta. Apró kockára vágott uborkával, hagymával és paradicsommal gazdagítják, és egyszerűen olívaolajjal és citromlével ízesítik.

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Mostanra már a nyugati országokban is egyre közkedveltebb, ami nem véletlen, hiszen frissítő, könnyű és egészséges. Mivel igen tartalmas, akár vegetáriánus főételként is kínálhatjuk, bár látványos és tökéletes kísérője a grillezett halaknak és húsoknak.

Próbáld ki velük:

Szürkemarha kafta

Marhából készült, keleties fűszerektől illatozó kebab, ami természetesen faszénen megsütve az igazi, de grillserpenyőben is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 közepes db kígyóuborka (kimagozva)
  • 100 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 g olajbogyó (vegyesen)
  • 1 közepes db kápia paprika
  • 2 db újhagyma
  • 1 közepes db gránátalma
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája, recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A durva szemű bulgurt kétszeres mennyiségű forró, sós vízben megfőzzük, majd lefedve hagyjuk kihűlni.

Előkészítjük a hozzávalókat. Apróra kockázzuk az uborkát, a paradicsomot, a lilahagymát és a kápiát, a petrezselymet és az újhagymát pedig durvára vágjuk. A gránátalmát kimagozzuk, és a olajbogyókat egyben hagyjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat a főtt bulgurral, majd az egészet nyakon öntjük olívaolajjal és citromlével. Továbbá reszelt citromhéjjal, sóval és borssal fűszerezzük.

Érdemes ezután pár órára hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, de tálalhatjuk akár frissen elkészülve is.

Lessétek meg videón is:

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A "Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája,' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...