Így készíts tökéletes szűzérmét – nem csak rántva jó ez az elegáns alapanyag

Nem minden nap kerül az asztalra szűzpecsenye, így különösen fontos, hogy olyankor a lehető legnagyszerűbben készítsük el a disznóhúsnak ezt az igen nemes részét. (x)

Kétségkívül a sertés legnemesebb része a szűzpecsenye, ezért vásárláskor érdemes figyelni rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk.

A tökéletes szűzérme receptjét ITT találod!

Tisztítás, előkészítés:

Azonban, ha vannak rajta zsírosabb, mócsingosabb részek, akkor sem kell megijedni, egy éles késsel könnyedén megszabadulhatunk ezektől. Nagyon figyeljünk rá, hogy megfelelő, húsvágáshoz alkalmas kést válasszunk, és véletlenül se hámozókéssel vagy recés kenyérvágóval essünk neki a húsnak. A kés legyen éles, ugyanis tompa élű késsel sokkal  könnyebb balesetet okozni.

Akár egészben készítjük el a szüzet (például wellington módra), akár szeletelve, fontos, hogy a hús jó részén végigfutó kékhártyát eltávolítsuk. Az egyik oldalon vágjunk be a hártya alá, majd vágjuk végig a hártya alatt – ezt a lépést nem érdemes megspórolni, különben sütéskor összeugrik a hús.

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Szeletelés:

Ha szeletelve készítjük el a szüzet, szűzérméről beszélünk; csodás fogásokat varázsolhatunk így az asztalra. A legtöbb húsnál fontos aranyszabály, hogy az izomrostok futásának irányára merőlegesen szeleteljük, ennek több előnye is van. Egyrészt lerövidítjük a rostokat, a hús így könnyebben átsül, és nem lesz rágós, mivel nem hosszú rostszálakkal kell megküzdenie a fogainknak. Másrészt pedig a vágási felület utat enged a sejtközi folyadékoknak, amitől szaftosabb lesz a végeredmény.

4+1 Alapkés, ami mindenképpen legyen a konyhádban! - olvasd el cikkünket!

Pont a fentiek miatt azonban figyeljünk rá, hogy ne vágjunk túl vékony szeleteket, mert minél vékonyabb, annál könnyebben kiszárad. Szeleteljük ujjnyi vastagon (1,5-2cm), így jó át tud sülni, de nem fog kiszáradni.

Tökéletes szűzérme petrezselymes burgonyával és sült zöldbabbal - recept ITT

Sütés:

Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, majd pirítsuk le rajta a szűzérmék egyik oldalát, pár perc elég neki. Fordítsuk meg őket, dobjunk egy jó adag vajat a serpenyőbe, és adjunk hozzá ízlés szerint friss fűszereket. Fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, zsálya – ezekkel tuti nem lövünk mellé.

Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, süssük még pár percig a vajfürdőben, közben meg-meglocsolva az érmék tetejét is a vajjal. Amikor kész, húzzuk le a tűzről, és pár percig folytassuk a vajas locsolást. Tálaljuk melegen, mi most petrezselymes burgonyát és pirított zöldbabot készítettünk mellé, de salátával, krumplipürével vagy rizzsel is kísérhetjük.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...