Így készíts tökéletes szűzérmét – nem csak rántva jó ez az elegáns alapanyag

Nem minden nap kerül az asztalra szűzpecsenye, így különösen fontos, hogy olyankor a lehető legnagyszerűbben készítsük el a disznóhúsnak ezt az igen nemes részét. (x)

Kétségkívül a sertés legnemesebb része a szűzpecsenye, ezért vásárláskor érdemes figyelni rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk.

A tökéletes szűzérme receptjét ITT találod!

Tisztítás, előkészítés:

Azonban, ha vannak rajta zsírosabb, mócsingosabb részek, akkor sem kell megijedni, egy éles késsel könnyedén megszabadulhatunk ezektől. Nagyon figyeljünk rá, hogy megfelelő, húsvágáshoz alkalmas kést válasszunk, és véletlenül se hámozókéssel vagy recés kenyérvágóval essünk neki a húsnak. A kés legyen éles, ugyanis tompa élű késsel sokkal  könnyebb balesetet okozni.

Akár egészben készítjük el a szüzet (például wellington módra), akár szeletelve, fontos, hogy a hús jó részén végigfutó kékhártyát eltávolítsuk. Az egyik oldalon vágjunk be a hártya alá, majd vágjuk végig a hártya alatt – ezt a lépést nem érdemes megspórolni, különben sütéskor összeugrik a hús.

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Szeletelés:

Ha szeletelve készítjük el a szüzet, szűzérméről beszélünk; csodás fogásokat varázsolhatunk így az asztalra. A legtöbb húsnál fontos aranyszabály, hogy az izomrostok futásának irányára merőlegesen szeleteljük, ennek több előnye is van. Egyrészt lerövidítjük a rostokat, a hús így könnyebben átsül, és nem lesz rágós, mivel nem hosszú rostszálakkal kell megküzdenie a fogainknak. Másrészt pedig a vágási felület utat enged a sejtközi folyadékoknak, amitől szaftosabb lesz a végeredmény.

4+1 Alapkés, ami mindenképpen legyen a konyhádban! - olvasd el cikkünket!

Pont a fentiek miatt azonban figyeljünk rá, hogy ne vágjunk túl vékony szeleteket, mert minél vékonyabb, annál könnyebben kiszárad. Szeleteljük ujjnyi vastagon (1,5-2cm), így jó át tud sülni, de nem fog kiszáradni.

Tökéletes szűzérme petrezselymes burgonyával és sült zöldbabbal - recept ITT

Sütés:

Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, majd pirítsuk le rajta a szűzérmék egyik oldalát, pár perc elég neki. Fordítsuk meg őket, dobjunk egy jó adag vajat a serpenyőbe, és adjunk hozzá ízlés szerint friss fűszereket. Fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, zsálya – ezekkel tuti nem lövünk mellé.

Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, süssük még pár percig a vajfürdőben, közben meg-meglocsolva az érmék tetejét is a vajjal. Amikor kész, húzzuk le a tűzről, és pár percig folytassuk a vajas locsolást. Tálaljuk melegen, mi most petrezselymes burgonyát és pirított zöldbabot készítettünk mellé, de salátával, krumplipürével vagy rizzsel is kísérhetjük.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...