Szuperételek, hallottál már róluk?

Ehhez mutat számtalan ötletet és ínycsiklandó fogást legújabb, Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsorában.  

Mik is a szuperételek?

A kifejezés ma kifejezetten divatosnak számít, mégsem feltétlenül tudjuk, mit is jelent valójában. Olyan nem mesterségesen előállított élelmiszerek ezek, melyek természetes összetételüknél fogva egészségesebbek, remek hatással vannak a közérzetre, sőt a szellemi frissességre is. Telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Eredeti formájukban is fogyaszthatók, és nem tartalmaznak adalékanyagokat.

De létezik egyáltalán olyan szuperétel az algán, goji bogyón, fodros kelen vagy a quinoán kívül?

Persze! Jamie Oliver ezt bizonyítja legújabb műsorában. Világ körüli útra indul, hogy felfedezze a legegészségesebb konyákat a svájci Alpoktól Dél-Koreán át egészen Szardíniáig. Nem meglepő, hogy az azokban az országokban, ahol a legtovább élnek az emberek, a hagyományos ételek állnak a gasztronómia középpontjában. Így hát a sztárséf ezeknek a fogásoknak ered a nyomába, elsajátítja elkészítésük módját, hogy aztán minden földi jóval és kiegyensúlyozott tápanyagtartalommal, otthon, saját konyhájában, és persze saját szája íze szerint elkészítse kedvenc családi ételeinket.

Egyszer csodás cannellonit készít, szuper zöldségekkel, ricottás-bazsalikomos mártásban, de megmutatja azt is, hogy készül a zöldséges, feta sajtos csirke fajitas. Sőt, ezek után még bátran készíthetünk és fogyaszthatunk egy adag ananászos palacsintahalmot is joghurttal, kókusszal és keshudióval. Ha kilóink miatt aggódnánk, Jamie megnyugtat és elárulja, pontosan mennyi kalóriát tartalmaznak az egyes szuper fogások. Nem kell különleges, alig beszerezhető hozzávalókra gondolni, „szupervacsorát” készíthetünk abból is, ami a kamrában van, az a fontos, hogy hogyan állítjuk össze.

A hatrészes Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsort december 27-től minden nap délután 17 órakor vetíti a TV Paprika.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...