Szuperételek, hallottál már róluk?

Ehhez mutat számtalan ötletet és ínycsiklandó fogást legújabb, Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsorában.  

Mik is a szuperételek?

A kifejezés ma kifejezetten divatosnak számít, mégsem feltétlenül tudjuk, mit is jelent valójában. Olyan nem mesterségesen előállított élelmiszerek ezek, melyek természetes összetételüknél fogva egészségesebbek, remek hatással vannak a közérzetre, sőt a szellemi frissességre is. Telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Eredeti formájukban is fogyaszthatók, és nem tartalmaznak adalékanyagokat.

De létezik egyáltalán olyan szuperétel az algán, goji bogyón, fodros kelen vagy a quinoán kívül?

Persze! Jamie Oliver ezt bizonyítja legújabb műsorában. Világ körüli útra indul, hogy felfedezze a legegészségesebb konyákat a svájci Alpoktól Dél-Koreán át egészen Szardíniáig. Nem meglepő, hogy az azokban az országokban, ahol a legtovább élnek az emberek, a hagyományos ételek állnak a gasztronómia középpontjában. Így hát a sztárséf ezeknek a fogásoknak ered a nyomába, elsajátítja elkészítésük módját, hogy aztán minden földi jóval és kiegyensúlyozott tápanyagtartalommal, otthon, saját konyhájában, és persze saját szája íze szerint elkészítse kedvenc családi ételeinket.

Egyszer csodás cannellonit készít, szuper zöldségekkel, ricottás-bazsalikomos mártásban, de megmutatja azt is, hogy készül a zöldséges, feta sajtos csirke fajitas. Sőt, ezek után még bátran készíthetünk és fogyaszthatunk egy adag ananászos palacsintahalmot is joghurttal, kókusszal és keshudióval. Ha kilóink miatt aggódnánk, Jamie megnyugtat és elárulja, pontosan mennyi kalóriát tartalmaznak az egyes szuper fogások. Nem kell különleges, alig beszerezhető hozzávalókra gondolni, „szupervacsorát” készíthetünk abból is, ami a kamrában van, az a fontos, hogy hogyan állítjuk össze.

A hatrészes Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsort december 27-től minden nap délután 17 órakor vetíti a TV Paprika.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...