A szuperegészséges fokhagyma!

Mindennap használjuk, mégis alig tudunk róla valamit – a fokhagyma mára minden valamirevaló háztartás kelléke, de tudtad, hogy mindezen túl természetes antibiotikum is?

A fokhagyma igazi szuperélelmiszer – Ázsiából terjedt el az egész világon, mára egyike a legnépszerűbb fűszernövényeknek, népszerűsége talán a borséhoz hasonlítható. A középkorban gyógy- és varázserőt is tulajdonítottak neki, mára ez utóbbi funkciója szerencsére megfakult a köztudatban, de gyógyító hatásához nem férhet kétség. Bár előszeretettel nyúlunk gyógyszerekhez bármilyen meghűléses betegség esetén, ezentúl tegyünk egy próbát a mézes fokhagymával is! Az összetört gerezdeket egy evőkanál méz kíséretében kell magunkba erőltetnünk, a nap folyamán ez többször is megismételhető, sőt ajánlott is repetázni.

Tejföl-kisokos >>

Töki pompos

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, ...

A fokhagyma természetes antibiotikum, antivirális hatásával simán felveszi a kesztyűt számos betegséggel szemben, immunrendszerünk szinte körbebástyázza és újult erővel tölti fel megfáradt tagjainkat. Kisöpri az erek faláról a lerakódásokat és tágítja is őket, különösen idősebb korban, de bármelyik életszakaszban jót tesz a szervezetnek. A népi babona megfigyelései szerint hét évvel hosszabbítja meg az életet a rendszeres fokhagymafogyasztás. A rákmegelőzésben is szerepet tulajdonítanak neki, minden egyes gerezd nagyobb dózisban tartalmazza az allicin nevű vegyületet, melyről a kutatók már számos alkalommal bizonyították, hogy jótékony folyamatokat indít az emberi testben. A fokhagyma mint fűszer, annyira sokféle ételben használatos, hogy mára inkább az a kérdés, mihez nem kell pár gerezd belőle.

5 tipp a tökéletes májhoz >>

Guacamole

A guacamole egy avokádóból készült mexikói (azték) mártogatós (dip), s hogy mi is ismerjük, a spanyol conquistadoroknak köszönhető. Titka a tökéletesen érett avokádóban van.

Csülök pékné módra

Az étel nem az én érdemem, anya és apa barátja készítették, én most vendég voltam, és csak a sörrel való locsolásban segédkeztem kivételesen.:) A fotó "csak úgy" készült, de ...

Francia hagymaleves

Miért éppen francia hagymalevest főzzünk ma? Hamar elkészül, sokféle ételhez passzol, és a hozzávalók általában fellelhetők otthon. Ildikó makói hagymalevese után szabadon…

A rántások, ezáltal főzelékek elképzelhetetlenek nélküle, elég 1-2 apró darabka, s az egyébként egyhangú zöldségételek is új ízekkel gazdagodnak, azt is mondhatnánk, hogy a fokhagyma a „második só”. Az olasz konyha aztán tényleg gazdagon szórja vele az ételeit: a mammák konyhájában pár fej fokhagymát mindig találunk, frissen tépkedett bazsalikommal és zamatos, lédús paradicsomokkal főzik össze a gerezdeket, hogy aztán frissen reszelt parmezánnal szórják meg az al dentére főzött spagettit.

5 kedvenc tésztaételünk >>

Falafel

A csicseriborsó egyik egyszerű, egyben közkedvelt elkészítési formája, a Közel-Keleteről származik. Hűtőben akár több napig is eltartható.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Krémlevesekből se hagyjuk ki – még tart a telítős levesek szezonja egész februárban, szinte bármilyen zöldségből készítjük, ahhoz biztosan illik majd pár gerezd. Tejszínes, tejfölös ételekbe is apríthatunk belőle, de a lepények, lángosok is elviselik magukon az illatos hagymadarabkákat.

Az Napról napra rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...