A szuperegészséges fokhagyma!

Mindennap használjuk, mégis alig tudunk róla valamit – a fokhagyma mára minden valamirevaló háztartás kelléke, de tudtad, hogy mindezen túl természetes antibiotikum is?

A fokhagyma igazi szuperélelmiszer – Ázsiából terjedt el az egész világon, mára egyike a legnépszerűbb fűszernövényeknek, népszerűsége talán a borséhoz hasonlítható. A középkorban gyógy- és varázserőt is tulajdonítottak neki, mára ez utóbbi funkciója szerencsére megfakult a köztudatban, de gyógyító hatásához nem férhet kétség. Bár előszeretettel nyúlunk gyógyszerekhez bármilyen meghűléses betegség esetén, ezentúl tegyünk egy próbát a mézes fokhagymával is! Az összetört gerezdeket egy evőkanál méz kíséretében kell magunkba erőltetnünk, a nap folyamán ez többször is megismételhető, sőt ajánlott is repetázni.

Tejföl-kisokos >>

Töki pompos

Kevés dolog van, amiért hajlandó vagyok akár fél órát is sorban állni. A töki pomposért biztosan. Vagyis már csak  múlt idő. Amióta kipróbáltam itthon, ...

A fokhagyma természetes antibiotikum, antivirális hatásával simán felveszi a kesztyűt számos betegséggel szemben, immunrendszerünk szinte körbebástyázza és újult erővel tölti fel megfáradt tagjainkat. Kisöpri az erek faláról a lerakódásokat és tágítja is őket, különösen idősebb korban, de bármelyik életszakaszban jót tesz a szervezetnek. A népi babona megfigyelései szerint hét évvel hosszabbítja meg az életet a rendszeres fokhagymafogyasztás. A rákmegelőzésben is szerepet tulajdonítanak neki, minden egyes gerezd nagyobb dózisban tartalmazza az allicin nevű vegyületet, melyről a kutatók már számos alkalommal bizonyították, hogy jótékony folyamatokat indít az emberi testben. A fokhagyma mint fűszer, annyira sokféle ételben használatos, hogy mára inkább az a kérdés, mihez nem kell pár gerezd belőle.

5 tipp a tökéletes májhoz >>

Guacamole

A guacamole egy avokádóból készült mexikói (azték) mártogatós (dip), s hogy mi is ismerjük, a spanyol conquistadoroknak köszönhető. Titka a tökéletesen érett avokádóban van.

Csülök pékné módra

Az étel nem az én érdemem, anya és apa barátja készítették, én most vendég voltam, és csak a sörrel való locsolásban segédkeztem kivételesen.:) A fotó "csak úgy" készült, de ...

Francia hagymaleves

Miért éppen francia hagymalevest főzzünk ma? Hamar elkészül, sokféle ételhez passzol, és a hozzávalók általában fellelhetők otthon. Ildikó makói hagymalevese után szabadon…

A rántások, ezáltal főzelékek elképzelhetetlenek nélküle, elég 1-2 apró darabka, s az egyébként egyhangú zöldségételek is új ízekkel gazdagodnak, azt is mondhatnánk, hogy a fokhagyma a „második só”. Az olasz konyha aztán tényleg gazdagon szórja vele az ételeit: a mammák konyhájában pár fej fokhagymát mindig találunk, frissen tépkedett bazsalikommal és zamatos, lédús paradicsomokkal főzik össze a gerezdeket, hogy aztán frissen reszelt parmezánnal szórják meg az al dentére főzött spagettit.

5 kedvenc tésztaételünk >>

Falafel

A csicseriborsó egyik egyszerű, egyben közkedvelt elkészítési formája, a Közel-Keleteről származik. Hűtőben akár több napig is eltartható.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Krémlevesekből se hagyjuk ki – még tart a telítős levesek szezonja egész februárban, szinte bármilyen zöldségből készítjük, ahhoz biztosan illik majd pár gerezd. Tejszínes, tejfölös ételekbe is apríthatunk belőle, de a lepények, lángosok is elviselik magukon az illatos hagymadarabkákat.

Az Napról napra rovat további cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!