Szudacsi, yuzu, kalamansi: izgalmas CITRUSFÉLÉK, amelyeket érdemes megismerni

Legyen illatos, keserű, hosszúkás vagy teljesen gömbölyű, a citrusok elképesztő skálán mozognak, a különlegesebb fajtákkal pedig egyre többet találkozhatunk itthon is.

Mikor még étteremben dolgoztam, egy-egy desszert kitalálása és fejlesztése hosszú ideig tartott, és ahhoz, hogy tökéletes legyen, többször újra és újra kóstoltuk többen, hogy minden hibát javítani tudjak rajta. Azóta is az egyik kedvenc szállóigém, amit ezerszer hallottam és mondtunk ki ilyen tesztelésekkor, így egyben: sav, só! Mindkettő elengedhetetlen a desszertekhez, hogy egyensúlyozzák az édes ízeket, de a savak használata különösen fontos. Vannak szuper gyümölcsecetek, borecetek, de a legjobban a citrusokkal lehet játszani, mert más savas elemekkel szemben igazi izgalmat és löketet ad egy ételnek, ha sikerül jól beilleszteni a különleges citrusfélék aromáit.

Talán kevesen tudják, de a ma ismert citrusok három vagy négy ősi faj, a cedrát (citron), a mandarin, a pomelo, kisebb mértékben a kínai papeda és a kumkvat kereszteződésével-keresztezésével alakultak ki.

Ezek hibridjei az olyan elterjedt fajták, mint a lime, citrom, édes narancs vagy a grépfrút, de mindegyiket összekötik az általános hasonlóságaik: illóolajos héj, hártya, gyümölcsgerezdek, magas C-vitamin-tartalom, ugyanakkor érdemes a felhasználásuk szerint csoportosítani őket. Egyes citrusokat nyersen, önmagukban fogyasztjuk, míg másokat inkább az aromájuk és a héjban található erőteljes illóolajok miatt használjuk.

Bergamott

Egyre divatosabb itthon a bergamott, aminek az aromáját biztosan sokan felismerik, ennek a fajtának az illóolajával ízesítik az Earl Grey teát, de a parfümgyártásban is az egyik legnépszerűbb alapanyagnak számít. Nyersen fogyasztani nagyobb kihívás, mint egy citromot elrágcsálni, de a héjával együtt a gyümölcs leve is elképesztően illatos, de erősen savas.

Bergamott, melynek illóolajával ízesítik az Earl Grey teát

Juzu, szudacsi

Hasonló hozzá az ázsiai juzu (yuzu vagy japán citrom), aminek a leve szintén elképesztően savas, viszont az egyik legillatosabb citrusféle, aminek az íze grépfrútra, lime-ra, mandarinra hasonlít, és erős fűszeresség járja át. Nemcsak desszertekhez illik, de halakhoz és tenger gyümölcseihez is jól társul. Közeli rokona a szudacsi, amivel itthon keveset találkozni, mivel frissen nehéz (és drága) beszerezni, ezért a gasztronómiában egyelőre még csak 100%-os gyümölcspüré formájában használják leginkább.

A szudacsi kicsi, méregzöld és parfümösen savas, frissítő fajta

Buddha keze

Aztán ott van még a Buddha keze elnevezésű citromfajta, ami a legkevésbé hasonlít a többi társára: tulajdonképpen nincs gyümölcshúsa, kívülről kacskaringós, nyurga ujjakhoz hasonlít, ennek a fajtának a héját használják fel. Illatos, erős citromra hajaz az aromája, reszelve és szeletelve is felhasználható.

Buddha keze

Kumkvat

A kumkvat egy egészen apró citrusféle, amit egészben lehet fogyasztani, a héjával együtt. Roppanós, van gyümölcshúsa, frissítő, savas, és enyhén kesernyés, kifejezetten intenzív ízű citrus, ezért vékonyra szeletelve lehet legjobban használni. Kistestvére a kalamansi (kalamondin), ami a kumkvat és egy mandarinféle hibridje, sötétzöld külsővel és sárga belsővel,  a leve határozottan savanyú, a héja viszont édeskés.

Íme a kumkvat, egy egészen apró citrusféle

Az a bizonyos lime...

Hosszan lehetne még folytatni a sort, de van egy fajta, ami körül érdemes kicsit rendet tenni, de sajnos viszonylag keveset beszélünk róla. Egy egyre ismertebb lime-fajtáról van szó, amit az illóolajáért és a héjáért termesztenek, de még a levelét is felhasználják, hiszen annak is intenzív aromája van, amit főzéskor az ételhez adnak, hasonlóan, mint egy babérlevelet. Kaffir-lime-ként terjedt el, de sürgősen el kéne felejteni és újrahuzalozni ezt az agyunkban, mivel Dél-Afrikában a “kaffir” szó egy súlyosan sértő kifejezés, amit a fekete afrikaiakra használnak. Nagyjából olyan erős, mint az angol nyelvből eredő “n-szó”, amit még leírni is szégyenletes, szóval próbáljunk áttérni a makrut-lime vagy a thai lime kifejezésekre, mert valahol már ettől is egy kicsit jobb lesz a világ.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még többet a citrusokról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...