A SZOTYI sokkal finomabb és egészségesebb annál, hogy csak meccsnézéshez rágcsáljuk

A napraforgómag igazi vitaminbomba, és bár magas a zsírtartalma, a benne lévő olajok a jótékony kategóriába tartoznak.  

Nálunk hagyományosan csak focimeccseken szokás aktívan fogyasztani a napraforgómagot, héjat köpködve, ami inkább a szertartás miatt fontos, mintsem a szervezet számára hasznos tápanyagok és vitaminok bevitele céljából.

Legalább olyan jó, mint a többiek

Pedig a napraforgómag sokkal-sokkal több figyelmet érdemel: nem csak azért, mert legalább olyan különleges az íze, mint mondjuk a kesudióé vagy a manduláé, de azért is, mert sokkal könnyebben hozzáférhető, és jelentős mértékben olcsóbb a divatosabb olajos magvaknál. Míg a diópótló dejó keverékben szomorúan hat, addig sok más modern felfogású ételben nagyon jól tud szolgálni ez a szuper mag.

Egészséges zsírok, sok fehérje

A szotyi először is teli van úgynevezett egészséges zsírral, amelyek telítetlen zsírsavakból állnak: ezek segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, és a szív egészségének megtartásában is. Fontos jó tulajdonsága még, hogy egy adagban (ami 4 evőkanálnyinak felel meg), 6 gramm fehérje és 2,5 gramm rost található.A magasfehérjetartalomkülönösen a vegetáriánusok számára fontos hír.

Ajánlott fogyasztási mennyisége 20-30 g/nap, mivel magas értékes zsírtartalmának köszönhetően magas kalóriatartalmú is, úgyhogy ha fogyni szeretnénk, akkor ne fogyasszuk mértéktelenül.

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Jamie Oliver házi müzlikeveréke

Jamie Oliver 2012-ben hirdette meg a Food Revolution mozgalmat, amelynek fő fókusza a főzés örömének megismertetése, az egészségünk érdekében a valódi (nem feldolgozott) ételek ...

Fetasajtos-rúd

Ha egy egyszerű de nagyszerű sajtos rúd receptet kerestek, akkor bátran ajánlom ezt a feta sajtos változatot, mert nagyon gyors és könnyű az elkészítése, és baráti összejöveteleken ...

Sok vitamin

Mindemellett még vitaminból is rengeteg van benne, elsősorban E-vitamin, és sok benne a foszfor és a folsav is, valamint szelén, B6-vitamin és cink, de a létfontosságú magnéziumból is jó forrás. Ez a magas vitamin- és ásványianyag-tartalma különbözeti meg igazán a többi, hozzá hasonló magtól, bár omega-3 zsírsavban valamivel gazdagabb a lenmag, rostban pedig a chia, de semmiképp sem érdemli meg, hogy háttérbe szoruljon a többi egészséges mag mellett.

A kenyeren túl

Nem csak magában, pörkölve jó rágcsálni, vagy salátákra vagy müzlikbe, granolákhoz, müzliszelethez, esetleg kenyerekre és pékárukra szórni, de magvajat is készíthetünk belőle éppen úgy, mint ahogyan földimogyoróból szoktunk - elég megpirítani, erős aprítógépbe tenni és legalább tíz percig dolgoztatni, míg krémes nem lesz. Az enyhén sós, nagyon diós ízű magvaj nem csak kenyérre kenve finom, de zabkása tetejére kanalazva is mesés. Akár kombinálni is lehet más magokkal, ha túl harsánynak érezzük az ízét magában. De még ennél is izgalmasabb lesz, ha édeskés környezetbe helyezzük, nagyon jól működik úgy is.

Napraforgókrém

Mindig is szerettem a napraforgót (leánykori nevén szotyit). Önmagában is, de mindenféle sós sütire, salátára szórva is ízletes. Ez a pirítósra vagy friss rozskenyérre kenhető kence ...

Édesen és sósan

Ha elsőre furcsának is tűnik a gondolat, elég csak úgy gondolni rá, mint a mogyoróra, és máris a helyükre kerülnek a dolgok. Mindenkinek van egy megszokott zabkeksz receptje - mehet az egyikbe darálva vagy aprítva. Amikor energiagolyót gyúrunk, kihasználhatjuk a műfaj adta végtelen lehetőségeket, és adhatunk a keverékhez egy adag darált szotyit is. Ugyanezen a vonalon maradva muffinokon is nagyon jól működik, akkor is, ha édes, mi tettük már gyümölcsös, sőt, répatorta muffin tetejére is.

Magvas zabgolyó

Minden, ami mag, minden, ami aszalék, jöhet bármikor. Ebben ugyan csak mazsola van, de szerintem mindenféle aszalt gyümölcs beleaprítható, és egyéb magvak is, ízlés szerint, bár akkor ...

A vegán gasztrobloggerek zseniálisan leleményes találmánya a napraforgómagból készült vegán tonhal. Ezt vagy krém formájában készítik, csicseriborsóval és némi algával ízesítve, vagy magában, ledarálva, kapribogyóval, citrommal ízesítve utánozzák a hal állagát a segítségével.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...