Akár mérgező is lehet ez a viragszörp

Persze csak akkor, ha nem megfelelően készíted el, pontosabban, ha nem a megfelelő virágból.

A természetben fellelhető növények egy része ehető, némelyikből pedig akár szörpöt is készíthetünk. Többek között ilyen az akác vagy az ibolya, továbbá az aranycserje is, utóbbival azonban érdemes óvatosan bánni. 

Nemrégiben a TikTokon látott napvilágot egy olyan videó, melyben egy greens_of_daisy nevű felhasználó megmutatta, hogyan lehet az aranycserjéből mennyei szörpöt készíteni.

Aranycserje vagy aranyeső? Nem mindegy!

Azonban mielőtt nekiesnél a kertben található bokornak, fontos tisztázni, mi is az aranycserje. Bármennyire is furán hangzik, sokan aranyesőnek hívják ezt a növényt, azonban az aranyeső mérgező, így nem szabad összekeverni.

Szerencsére nagyon könnyű megkülönböztetni őket: a közönséges aranyeső lombozatát hármasan összetett, világoszöld levelek alkotják, és májusban virágzik, a kerti aranyfa vagy aranycserje pedig kora tavasszal. Hogy még egyértelműbb legyen, mutatunk róluk képet is:

Közönséges aranyeső, ami mérgező!!
Kerti aranyfa vagy aranycserje, melyből isteni szörp készíthető

Ha megbizonyosodtál róla, hogy a megfelelő növény virágait gyűjtötted be, akkor pofonegyszerű dolgod van. Öblítsd át őket vízzel, majd tedd őket befőttesüvegbe. Öntsd fel cukorsziruppal, jöhet bele néhány citromkarika, aztán tedd félre egy éjszakára, végül szűrd le – mondja a videó. 

@greens_of_daisy Az aranyeső másik növény😊 Mint minden növénynél, itt is fontos a pontos beazonosítás pl növényhatározóval!😊 #recept #szörp #aranyeső #aranycserje ♬ Food - eas Ratta

Forrásaink voltak.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...