Szomorú hír: drágul a sertéshús

Bár az elmúlt évben olcsóbb lett az élő sertés, a húsimport nőtt. A dolgozók bérét is emelni kellett.

Áremelésre készülnek a húsiparban. A drágulás egyik oka az, hogy nőnek a húsipari cégek költségei. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, ami az áfacsökkentésnek köszönhető, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet.

Az árak a húsimport miatt is nőnek.A főleg Kínában pusztító afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor válható áremelés, megnéztük viszont, hogy a KSH (márciusi adatok) szerint hogy alakult az egyes sertéstermékek átlagára:

  • rövidkaraj: 1460 Ft/kg
  • sertéscomb: 1210 Ft/kg
  • szárazkolbász: 3460 Ft/kg
  • sertészsír: 388 Ft/kg

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...