Szomorú hír: drágul a sertéshús

Bár az elmúlt évben olcsóbb lett az élő sertés, a húsimport nőtt. A dolgozók bérét is emelni kellett.

Áremelésre készülnek a húsiparban. A drágulás egyik oka az, hogy nőnek a húsipari cégek költségei. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, ami az áfacsökkentésnek köszönhető, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet.

Az árak a húsimport miatt is nőnek.A főleg Kínában pusztító afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor válható áremelés, megnéztük viszont, hogy a KSH (márciusi adatok) szerint hogy alakult az egyes sertéstermékek átlagára:

  • rövidkaraj: 1460 Ft/kg
  • sertéscomb: 1210 Ft/kg
  • szárazkolbász: 3460 Ft/kg
  • sertészsír: 388 Ft/kg

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek