Áremelésre készülnek a húsiparban. A drágulás egyik oka az, hogy nőnek a húsipari cégek költségei. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, ami az áfacsökkentésnek köszönhető, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet.
Az árak a húsimport miatt is nőnek.A főleg Kínában pusztító afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem.
Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor válható áremelés, megnéztük viszont, hogy a KSH (márciusi adatok) szerint hogy alakult az egyes sertéstermékek átlagára:
- rövidkaraj: 1460 Ft/kg
- sertéscomb: 1210 Ft/kg
- szárazkolbász: 3460 Ft/kg
- sertészsír: 388 Ft/kg
Ezeket olvastad már?
Tömegek állhatnak sorban húsvét előtt az Aldiban, Auchanban és Sparban
A tavalyinál is erősebb húsvéti forgalomra számítanak az áruházláncok.
NosaltyMegmutatjuk, mi a tökéletes húsvéti sonka négy titka
Bár még jó néhány nap áll előttünk húsvétig, az ünnepi sonkát sokan már most megvásárolják. Hogyan válasszunk a piacon, és hogyan főzzük mennyeien finomra? Megmutatjuk!
NosaltyBrutálisan nőttek a zöldségárak - rég volt ekkora drágulás
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Jelentősen emelkedett a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára.
Fenes Gábriel5 konyhai eszköz, ha szeretsz főzni, de utálod a mosogatást
Olyan konyhai eszközöket mutatunk, amiket gyakorlatilag alig kell tisztítani. Jól hangzik, ugye?
Németh Orsi