Szomorú hír: drágul a sertéshús

Bár az elmúlt évben olcsóbb lett az élő sertés, a húsimport nőtt. A dolgozók bérét is emelni kellett.

Áremelésre készülnek a húsiparban. A drágulás egyik oka az, hogy nőnek a húsipari cégek költségei. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, ami az áfacsökkentésnek köszönhető, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet.

Az árak a húsimport miatt is nőnek.A főleg Kínában pusztító afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor válható áremelés, megnéztük viszont, hogy a KSH (márciusi adatok) szerint hogy alakult az egyes sertéstermékek átlagára:

  • rövidkaraj: 1460 Ft/kg
  • sertéscomb: 1210 Ft/kg
  • szárazkolbász: 3460 Ft/kg
  • sertészsír: 388 Ft/kg

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...