Hányszor láttál már olyat, hogy valaki lecsippent a boltban egy szem szőlőt a fürtről, és csak utána tesz belőle a zacskójába (vagy gurul tovább a bevásárlókocsijával fintorogva)? Te hányszor csináltál ilyet? Bár a piacokon bevett szokás, hogy az árusok megkínálják a vásárlókat a portékájukból, egy szupermarket teljesen más közeg, ráadásul a málna csomagját sem bontja fel senki, hogy belekóstoljon, és az almába sem harap bele senki majd teszi vissza, konstatálva, hogy nem megfelelő az íze. Miért tekintjük akkor szabad prédának a szőlőt? Egyáltalán, probléma ez?
Nézzük először a kontra érveket
Sokakat elriaszthat a bolti mintavételtől, hogy egyszerűen nem higiénikus, hiszen evés előtt nem tudták megmosni a gyümölcsöt. Ugyan ma már nem fertőtlenítjük le még az élelmiszerek csomagolását is, mint a pandémia első heteiben-hónapjaiban, azért sokkal elővigyázatosabbak (és paranoiásabbak) lettünk, és akkor még nem is beszéltünk a gyümölcsök felületén lévő esetleges vegyszermaradékokról.
Ha a mosás hiánya még nem is zavarna valakit, akkor is ott van az a komoly etikai probléma, hogy ez lényegében lopás, amivel megkárosítja a boltot (persze nem valószínű, hogy egy-két szem szőlő óriási bevételkiesést jelent, de ha sokan csinálják ezt, akkor az már mennyiség lehet).
Meg úgy általában, a társadalmi együttélés és rend szabályai is azt diktálják, hogy ne vegyük el azt, ami nem a miénk, és pláne ne nyúlkáljunk öncélúan az ételbe, amit később lehet más vesz meg. Egyéb élelmiszerrel sem csináljuk ezt, a retekcsokrokról sem tépünk le egy-egy szemet, hogy megkóstoljuk.
A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van, hogy mi van, ha savanyú a szőlő?
Szó szerint! És az ember ott áll, hogy kiadott egy csomó pénzt valamiért, ami ehetetlen. Hiszen míg mondjuk a retek íze nagyjából mindig ugyanolyan, és amellett, hogy nyersen harapjuk, gyakran esszük salátában vagy megsütve, ahol a rossz ízt kompenzálni lehet, addig a magában elfogyasztott szőlőnél ilyen mentőöv nincsen (ha viszont kipróbálnál néhány szőlős receptet, akkor itt összegyűjtöttünk párat!). Plusz, van, hogy előre megmossák a gyümölcsöket, így az sem lehet kifogás, hogy piszkos, ha pedig mégsem, egy kis koszra úgyis szüksége van az immunrendszerünknek, nem?
Te mit gondolsz? Oké vásárlás előtt megkóstolni a szőlőt vagy modortalanság?
További érdekességek: