Szabad szemezgetni? Te mit gondolsz a bolti szőlőkóstolásról?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre: szerinted oké a boltban megkóstolni a szőlőt mielőtt megvennéd, vagy modortalanság, és még csak nem is higiénikus?

Hányszor láttál már olyat, hogy valaki lecsippent a boltban egy szem szőlőt a fürtről, és csak utána tesz belőle a zacskójába (vagy gurul tovább a bevásárlókocsijával fintorogva)? Te hányszor csináltál ilyet? Bár a piacokon bevett szokás, hogy az árusok megkínálják a vásárlókat a portékájukból, egy szupermarket teljesen más közeg, ráadásul a málna csomagját sem bontja fel senki, hogy belekóstoljon, és az almába sem harap bele senki majd teszi vissza, konstatálva, hogy nem megfelelő az íze. Miért tekintjük akkor szabad prédának a szőlőt? Egyáltalán, probléma ez?

Szabad szemezgetni? Te mit gondolsz a bolti szőlőkóstolásról?

Nézzük először a kontra érveket

Sokakat elriaszthat a bolti mintavételtől, hogy egyszerűen nem higiénikus, hiszen evés előtt nem tudták megmosni a gyümölcsöt. Ugyan ma már nem fertőtlenítjük le még az élelmiszerek csomagolását is, mint a pandémia első heteiben-hónapjaiban, azért sokkal elővigyázatosabbak (és paranoiásabbak) lettünk, és akkor még nem is beszéltünk a gyümölcsök felületén lévő esetleges vegyszermaradékokról.

Ha a mosás hiánya még nem is zavarna valakit, akkor is ott van az a komoly etikai probléma, hogy ez lényegében lopás, amivel megkárosítja a boltot (persze nem valószínű, hogy egy-két szem szőlő óriási bevételkiesést jelent, de ha sokan csinálják ezt, akkor az már mennyiség lehet).

Meg úgy általában, a társadalmi együttélés és rend szabályai is azt diktálják, hogy ne vegyük el azt, ami nem a miénk, és pláne ne nyúlkáljunk öncélúan az ételbe, amit később lehet más vesz meg. Egyéb élelmiszerrel sem csináljuk ezt, a retekcsokrokról sem tépünk le egy-egy szemet, hogy megkóstoljuk.

Most akkor szőlőzzünk, vagy sem?

A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van, hogy mi van, ha savanyú a szőlő?

Szó szerint! És az ember ott áll, hogy kiadott egy csomó pénzt valamiért, ami ehetetlen. Hiszen míg mondjuk a retek íze nagyjából mindig ugyanolyan, és amellett, hogy nyersen harapjuk, gyakran esszük salátában vagy megsütve, ahol a rossz ízt kompenzálni lehet, addig a magában elfogyasztott szőlőnél ilyen mentőöv nincsen (ha viszont kipróbálnál néhány szőlős receptet, akkor itt összegyűjtöttünk párat!). Plusz, van, hogy előre megmossák a gyümölcsöket, így az sem lehet kifogás, hogy piszkos, ha pedig mégsem, egy kis koszra úgyis szüksége van az immunrendszerünknek, nem?

Te mit gondolsz? Oké vásárlás előtt megkóstolni a szőlőt vagy modortalanság?


További érdekességek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...