Szóljon hangosan az ének! - Befolyásolhatja az ízeket a zene?

Lehet, hogy az étel is jobb ízű lesz, ha elkészültekor Mozart szól a háttérben?

Tuti neked is volt egy olyan énektanárod, aki minden órán hangsúlyozta a klasszikus zene jótékony hatását. Lépten-nyomon szembejönnek velünk olyan kutatásokról szóló beszámolók, amelyek a klasszikus zene jótékony hatásait taglalják. Többek között fájdalomcsillapító, de a kognitív funkciókat javítótulajdonságairól is olvashatunk, ha éppen angol nyelvű tudományos szövegekhez jött meg a kedvünk.

Vannak, akik azt állítják, a zene még a készülő étel ízét is befolyásolja.

A Chung Jung Onecég erjesztett kajákat készít, de nem kell fintorogni, a fő termékük a gochujang, ami egy fűszeres vörös chiliszósz, a koreai konyha egyik alapszósza. A gyártás során az egész gyárban klasszikus zene szól, a szószok és a dolgozók nagy örömére - írja a Munchies.
A gyár Dél-Koreában, Sunchang városában található. Onnan tudhatod, hogy jó helyen jársz, hogy Mozart, Chopin és tradicionális koreai népzene szűrődik ki az ablakokon.

,,Úgy tartjuk, a zene segíti a szószok elkészüléséhez szükséges organizmusok kifejlődését, és motiválja, nyugtatja a dolgozóinkat is."- mondta Brian Tompkins, a Chung Jung One értékesítési és marketing alelnöke.

Nem tudom te hogy vagy vele, nálunk a szerkesztőségben gyakran szól valami a háttérben a nyolcvanas évekből, ami engem nem zavar, de lehet, ha Mozartot kellene hallgatnom napi 8 órában, akkor nem lennék se motivált se nyugodt. De a koreai chiliszósznak lehet, hogy jót tesz!
A Chung Jung One nem vizsgálja tudományosan, hogy a zene tényleg befolyásolja-e a szósz ízét, de más kutatások kimutatták, hogy a zene valóban elősegíti a mikrobák növekedését. Januárban az indiai Nirma Egyetemen tesztelték a teóriát és kimutatták, hogy az indiai klasszikus zene pozitív hatással van a baktériumokra és az élesztőkre - bár még nem tudják pontosan, miért.

,,A sejtek sokféle ingerre képesek reagálni, mint például a fény, a mechanikai hatások vagy különféle vegyi anyagok." - írta a tanulmány szerzője, Vijay Kothari.

,,Sok tanulmány vizsgálja a hang hatását a sejtek aktivitására, és még több próbálja megmagyarázni a hanghullámok befolyását a különféle biológiai rendszerekben, de ez egy komoly fejtörést igénylő feladat. Az ezen a területeken végzett kutatások gyerekcipőben járnak. "

Nem a Chung Jung One az egyetlen cég, amelyik zenét használ az ízek tökéletesítéséhez. Whiskey lepárlók és kézműves sörfőzdék is hasonlóképpen nyomatnak zenét a főzdékben. De nem mindenhol a klasszikusra esküsznek. Vannak helyek, ahol David Bowie, vagy Bruce Spirngsteen az Isten, de ebben a sörfőzdében gyilkos heavy metalt halgattatnak a sörökkel, nézd milyen hatással van a zene a sör-sejtekre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...