Szoktál mézet használni? Akkor ezt jobb, ha tudod!

Több méhész is tönkremehet idén. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása nem kedvezett az akácméznek.

Egy átlagos évhez képest idén alig a fele terem akácmézből. Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi - mondtaaz InfoRádiónakBross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A helyzet katasztrofális, nagyon rég volt ilyen rossz. Valószínűleg idén lőttek a mézes sütiknekis.

A drágulás oka egyértelműen az időjárás. Jelentős mennyiségű csapadék érkezett az országba pont az akácvirágzás idején, ami miatt a méhek nem tudtak kirepülni.

Bross azt mondta, hogy vannak olyan méhészekakik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. A kiesést nem lehet pótolni, ezért valószínűleg több méhész a válságban úgy reagál majd, hogy befejezi a tevékenységét.

Az akácméz felvásárlási ára már most duplája az egyéb mézekéhez képest. A katasztrofális év valószínűleg a fogyasztói árakon is látszódni fog. A szakember szerint reménykedni lehet abban, hogy másfajta mézek jobban teljesítenek, de ez még nem változtat az idei rossz helyzeten.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...