Filléres konyhai alapanyag az élsportolók új csodaszere

Lényegében ezt használják doppingszerként.

A szódabikarbóna nemcsak a háztartásban és a konyhában nyújt hatalmas segítséget, hanem, úgy tűnik, a sportban is. Mint kiderült, az atlétika néhány futószámában bekövetkezett rohamos javulás is ennek a szernek köszönhető, de sok más sportág is profitál belőle. A szódabikarbóna teljesítménynövelő hatását pedig már tudományosan is bebizonyították!

Filléres konyhai alapanyag az élsportolók új csodaszere

Egy július végén publikált, randomizált, kettős vakteszten alapuló tanulmány  kerékpárversenyzőket tesztelt, és kiderült, hogy egy 40 kilométeres egyéni időfutamon átlagosan 1,4 százalékkal gyorsabbak voltak azok, akik használták.

Egy probléma mégis akad vele

Sajnos a szódabikarbónának van egy igen kellemetlen mellékhatása: gyomorpanaszokat okozhat. A svéd Maurten cég azonban ennek a problémának is rájött a megoldására: a mikrotablettákba préselt szódabikarbónát egy olyan hidrogélbe csomagolták, ami nehezen oldódik fel a gyomorban. Persze a belekben így is elkezd dolgozni a hatóanyag, de sokkal enyhébb kellemetlenségekkel jár. Vannak olyanok is, akik egyéb panaszokról számoltak be, többek között fejfájásról, émelygésről és szédülésről.

A sportolók egyelőre imádják a szert, de független kutatás még nem készült arról, hogy pontosan mennyire hatásos. Ezzel együtt jó esély van arra, hogy hamarosan olyan mindennapos teljesítményfokozóvá válik, mint a koffein.

Forrásunk volt.


Még több mozgás:

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.