A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése alapján a szlovákiai iskolai büfékből 13 élelmiszert tiltanak ki, írta az Új Szó.
Mint kiderült az egészségügyi minisztérium gyermek- és ifjúsági létesítményekkel kapcsolatos rendeletéből, a szlovákiai iskolai büféknek mostantól friss gyümölcsöt és zöldséget, tartósítószer nélküli italokat és természetes gyümölcsleveket, illetve legalább 80 százalékos hústartalmú hústermékeket kell kínálniuk.
Nem árusíthatnak mostantól majonézt tartalmazó termékeket, cukros üdítőket, pástétomot, hamburgert, sült ételeket, koffeintartalmú italokat, dohánytermékeket és alkoholos italokat.
Az ÚVZ kifejtette, hogy a kínálat megváltoztatásának célja az egészséges étel- és italválasztás népszerűsítése a gyermekek körében, valamint az egészségesebb táplálkozásra való ösztönzés. Rámutattak: a gyermekorvosok 2022-ben több mint 12 ezer elhízott gyermeket regisztráltak az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint.
Még több érdekes cikk: