Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.

Januárban vált hivatalossá, hogy Szlovákia visszavezeti a betétdíjas rendszert az élelmiszerboltokba. A PET-palackok és az alumíniumból készült üdítős dobozok visszaváltási árát a vásárlók az üzletekben költhetik el.

Nálunk leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg az átállás

Északi szomszédunk jelenleg 15 centes betétdíjat számol fel darabonként, a fogyasztónak pedig több mindenre is oda kell figyelnie ahhoz, hogy visszaválthassa a flakonokat. A palackokat és a fémdobozokat nem szabad összenyomni, az eredeti címkének sértetlennek kell lennie a vonalkód beolvasása miatt, valamint a flakonoknál a kupak is meg kell, hogy legyen.

Kivételt a visszaváltás alól a tejesdobozok, a szörpök és a 15%-nál magasabb alkoholtartalmú italok képeznek. A váltást bár több évnyi előkészület előzte meg, a hónap végétől már az egész országban nem lehet olyan palackban forgalmazni italt, amelynek csomagolása ne lenne visszaváltható.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint az általuk képviselt üzletekben már csak 0,1%-nyi ilyen áru van a polcokon, az Új Szó cikke szerint pedig néhány boltban már csak betétdíjas termékkel találkozhatnak a vevők.

A Humusz.hu cikke szerint Magyarországon leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg az átállás a betétdíjas rendszerre, az európai uniós jogszabályok szerint 2029-re pedig minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...