Ezért egyél sok vasat! – A szívednek kedvezel vele

Lényegesen növelheti a szívproblémák kialakulását a vashiányos állapot, ezért szakértők szerint a vasban gazdag táplálkozás segíthet megelőzni a betegségeket.

A tudósok szerint a középkorú embereknél a vashiány közel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatás szerint a megfelelő mennyiségű vas fogyasztása tízből egy embernél megakadályozhatja a jelenleg vezető halálokként szereplő betegségcsoport megjelenését – szó szerint életet ment, ha erre odafigyelsz.

A spenót kitűnő vasforrás

A jó vasforrások (a húsok mellett természetesen) a leveles zöldek, a tofu, a tempeh, a lencse, a brazil dió, a kesudió, a spenót, a burgonya és a gomba. A C-vitaminban gazdag ételek, mint a brokkoli, a paprika és a gyümölcsök segítik a szervezet vas-felszívódását.

A német kutatók kiszámolták: ha a vashiányos állapotok nem lennének jelen, az összes haláleset körülbelül 5 százaléka, a kardiovaszkuláris problémákhoz köthető halálozások 12 százaléka és az új koszorúér-betegségek 11 százaléka nem következett volna be az azt követő évtizedben.

A kutatók 13 év alatt több mint 12 000 idősebb férfit és nőt vizsgáltak Európa különböző részeiről. Megbecsülték a szív- és érrendszeri problémák azon mennyiségét, amik elkerülhetőek lettek volna, ha az alanyok egyike se lett volna vashiányos. Ijesztő eredmény, hogy körülbelül minden harmadik résztvevőnél hiány volt az ásványi anyagból, ami egyébként fokozza a vérkeringést és energiát is ad.

Lencseleves kolbásszal és zellerrel

Régi hagyományunk, hogy az újévet lencsével kell indítani, ez a csodás lencseleves azonban a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét, olyan finom! És bár azt nem ígérjük, hogy ...

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy ebben a korosztályban nagyon gyakori a vashiány, a megfigyeltek harmada szenvedett tőle. 13 év alatt az alanyok ezen csoportja nagyobb valószínűséggel hunyt el, és nagyobb valószínűséggel alakultak ki náluk szív- és érrendszeri betegségek is.

A szív- és érrendszeri betegségek a világon a vezető halálokként szerepelnek, évente mintegy 18 millió emberéletet követelnek.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...