Kiderült, miért finomabbak az üdítők szívószállal

Nem csalás, nem ámítás, az üdítők sokszor tényleg sokkal finomabbak, ha szívószállal isszuk őket. Hogy miért? Nos, itt a hivatalos magyarázat.

Bár a műanyag szívószál már a múlté, sokan vagyunk, akik még mindig fém, bambusz vagy papír szívószállal fogyasztjuk az üdítőket. Ha eddig nem is kérdeztük magunktól, miért szeretünk így inni, az okokat valószínűleg az ízek érzékelésében kell keresni. Most hivatalos kutatás eredménye mutatta ki, hogy szívószállal sokkal finomabbak az üdítők!

Papír, fém, bambusz, esetleg tészta szívószállal iszod az üdítőket?

Ahogy azt már az iskolában is megtanultuk, nyelvünk különböző ízeket, az édes, a savanyú, a keserű, a sós és az umami ízeket képes felismerni. Ízlelőbimbóink nagyon érzékenyek, és mivel az ízlelés szoros összefüggésben van a szaglással, mi magunk is különbözőképpen érzékelünk dolgokat.

Amikor belekortyolunk valamibe, az orrunkban lévő receptorok érzékelik az illékony szerves vegyületeket. Ezek a VOC-ként ismert vegyületek az aromák - az ételekhez és italokhoz társított erős illatok - előállításában vezető szerepet játszanak. Ahogy az aromák erősödnek (és a hő hatására erősödni fognak), a nyelvünkön dominánsabb, összetettebb ízeket érzékelünk.

Miért ízlenek jobban az italok szívószállal?

A kulcs a hőmérséklet. Gondoljunk csak egy shake-re - hideg, igaz? Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatod, akkor valószínűleg hűtött jégkrémet kapsz a szádba, amitől megfagy az agyad, finom ízek helyett pedig egy igencsak kellemetlen élményben lesz részed. Ebben az esetben a szádat elnyomja a shake hideg hőmérséklete, ami lelassítja a VOC-ok felszívódásának folyamatát az orrodban lévő receptorok által.

Kortyolj egyet szívószállal, és minden megváltozik

Kevesebb shake, vagyis fagylalt jut a szájüregbe, így több hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy a folyadék felmelegedjen, megolvadjon és ezek a bizonyos illékony szerves vegyületek az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix – vagy bármilyen más ital. Az élmény sokkal jobb, ráadásul papír, bambusz vagy fém szívószállal is ugyanolyan finom minden – mert ugye ma már senki sem használ műanyag szívószálat?!

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!