Kiderült, miért finomabbak az üdítők szívószállal

Nem csalás, nem ámítás, az üdítők sokszor tényleg sokkal finomabbak, ha szívószállal isszuk őket. Hogy miért? Nos, itt a hivatalos magyarázat.

Bár a műanyag szívószál már a múlté, sokan vagyunk, akik még mindig fém, bambusz vagy papír szívószállal fogyasztjuk az üdítőket. Ha eddig nem is kérdeztük magunktól, miért szeretünk így inni, az okokat valószínűleg az ízek érzékelésében kell keresni. Most hivatalos kutatás eredménye mutatta ki, hogy szívószállal sokkal finomabbak az üdítők!

Papír, fém, bambusz, esetleg tészta szívószállal iszod az üdítőket?

Ahogy azt már az iskolában is megtanultuk, nyelvünk különböző ízeket, az édes, a savanyú, a keserű, a sós és az umami ízeket képes felismerni. Ízlelőbimbóink nagyon érzékenyek, és mivel az ízlelés szoros összefüggésben van a szaglással, mi magunk is különbözőképpen érzékelünk dolgokat.

Amikor belekortyolunk valamibe, az orrunkban lévő receptorok érzékelik az illékony szerves vegyületeket. Ezek a VOC-ként ismert vegyületek az aromák - az ételekhez és italokhoz társított erős illatok - előállításában vezető szerepet játszanak. Ahogy az aromák erősödnek (és a hő hatására erősödni fognak), a nyelvünkön dominánsabb, összetettebb ízeket érzékelünk.

Miért ízlenek jobban az italok szívószállal?

A kulcs a hőmérséklet. Gondoljunk csak egy shake-re - hideg, igaz? Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatod, akkor valószínűleg hűtött jégkrémet kapsz a szádba, amitől megfagy az agyad, finom ízek helyett pedig egy igencsak kellemetlen élményben lesz részed. Ebben az esetben a szádat elnyomja a shake hideg hőmérséklete, ami lelassítja a VOC-ok felszívódásának folyamatát az orrodban lévő receptorok által.

Kortyolj egyet szívószállal, és minden megváltozik

Kevesebb shake, vagyis fagylalt jut a szájüregbe, így több hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy a folyadék felmelegedjen, megolvadjon és ezek a bizonyos illékony szerves vegyületek az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix – vagy bármilyen más ital. Az élmény sokkal jobb, ráadásul papír, bambusz vagy fém szívószállal is ugyanolyan finom minden – mert ugye ma már senki sem használ műanyag szívószálat?!

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...