Kiderült, miért finomabbak az üdítők szívószállal

Nem csalás, nem ámítás, az üdítők sokszor tényleg sokkal finomabbak, ha szívószállal isszuk őket. Hogy miért? Nos, itt a hivatalos magyarázat.

Bár a műanyag szívószál már a múlté, sokan vagyunk, akik még mindig fém, bambusz vagy papír szívószállal fogyasztjuk az üdítőket. Ha eddig nem is kérdeztük magunktól, miért szeretünk így inni, az okokat valószínűleg az ízek érzékelésében kell keresni. Most hivatalos kutatás eredménye mutatta ki, hogy szívószállal sokkal finomabbak az üdítők!

Papír, fém, bambusz, esetleg tészta szívószállal iszod az üdítőket?

Ahogy azt már az iskolában is megtanultuk, nyelvünk különböző ízeket, az édes, a savanyú, a keserű, a sós és az umami ízeket képes felismerni. Ízlelőbimbóink nagyon érzékenyek, és mivel az ízlelés szoros összefüggésben van a szaglással, mi magunk is különbözőképpen érzékelünk dolgokat.

Amikor belekortyolunk valamibe, az orrunkban lévő receptorok érzékelik az illékony szerves vegyületeket. Ezek a VOC-ként ismert vegyületek az aromák - az ételekhez és italokhoz társított erős illatok - előállításában vezető szerepet játszanak. Ahogy az aromák erősödnek (és a hő hatására erősödni fognak), a nyelvünkön dominánsabb, összetettebb ízeket érzékelünk.

Miért ízlenek jobban az italok szívószállal?

A kulcs a hőmérséklet. Gondoljunk csak egy shake-re - hideg, igaz? Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatod, akkor valószínűleg hűtött jégkrémet kapsz a szádba, amitől megfagy az agyad, finom ízek helyett pedig egy igencsak kellemetlen élményben lesz részed. Ebben az esetben a szádat elnyomja a shake hideg hőmérséklete, ami lelassítja a VOC-ok felszívódásának folyamatát az orrodban lévő receptorok által.

Kortyolj egyet szívószállal, és minden megváltozik

Kevesebb shake, vagyis fagylalt jut a szájüregbe, így több hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy a folyadék felmelegedjen, megolvadjon és ezek a bizonyos illékony szerves vegyületek az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix – vagy bármilyen más ital. Az élmény sokkal jobb, ráadásul papír, bambusz vagy fém szívószállal is ugyanolyan finom minden – mert ugye ma már senki sem használ műanyag szívószálat?!

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...